Jégbabák nőttek a királykúti jegesbarlangban

Ritkán látható méretű képződmények jöttek létre Magyarország egyetlen „jégbarlangjában”.

Szerző:
Turista Magazin/Északerdő
Fotó:
Északerdő Zrt.
2021. április 15.

Ritkán látható méretű képződmények jöttek létre Magyarország egyetlen „jégbarlangjában”.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. kezelésében lévő barlang a 375 méter magas Király-hegy északi lejtőjének lábánál fekszik kb. 270 méter tengerszint feletti magasságban. Az intenzív jégképződés általában márciusban kezdődik és április elejéig, közepéig tart, amikor a külső levegő felmelegedése és az erős olvadás miatt a levegő relatív páratartalma 80-100% között ingadozik. A folyamat során a kicsapódó pára és a talajfelszínről beszivárgó, mennyezetről folyamatosan csepegő víz fagy meg.

A „jegesbarlang” vagy „jégbarlang” elnevezések kicsit megtévesztőek, ugyanis az évről évre megismétlődő jégképződés nem egy természetes úton létrejött barlangban, hanem egy mesterségesen kialakított és bővített bányavágatban alakul ki, melynek keletkezését és korát pontosan nem ismerjük. Ez a fajta jegesedés – mely alapvetően más jellegű, mint ami például a dobsinai jegesbarlangban látható – ilyen alacsony tengerszint feletti magasságban nemcsak hazánkban, hanem Európában is egyedülálló – tájékoztatott minket Hulják Péter, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Telkibányai Erdészetének igazgatója.

Az egykor virágzó zempléni aranybányák egyik utolsó képviselőjét mi is felfedeztük, ha tudni szeretnéd milyen élményeket tartogat hazánk egyetlen „jégbarlangja”, kattints ide.


Cikkajánló