Jelölt turistaút lesz a Spartacus ösvény

Nagy örömmel közöljük ezt a jó hírt. Szeptembertől új, jelzéssel ellátott turistaút lesz a Visegrádi-hegységeben, ezentúl legálisan sétálhatunk a gyönyörű szintúton, a legendás Spartacus ösvényen.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Dabis Balázs Silvius - VIDEO: Dabis Balázs Silvius és Domonkos Lajos
2015. június 26.

Nagy örömmel közöljük ezt a jó hírt. Szeptembertől új, jelzéssel ellátott turistaút lesz a Visegrádi-hegységeben, ezentúl legálisan sétálhatunk a gyönyörű szintúton, a legendás Spartacus ösvényen.

A magyar természetjárók régi álma válik valóra, amikor a Pilisi Parkerdő Zrt. átadja majd a turistaforgalomnak azt az eredetileg még az 1930-as években létesített, főként vadászati célokat szolgáló ösvényt, amely Pilisszentlászló és Visegrád között, mintegy 5 kilométeren át kanyarog.

 


Elindultunk az ösvényen

 

Olvasóink között is biztos vannak sokan olyanok, akik nem bírtak ellenállni a kísértésnek, és már végigjárták ezt a gyönyörű utat. A Spartacus legendája szájról-szájra terjedt. Az interneten is számtalan túraleírással tereltük egymást a Visegrádi-hegység talán legszebb ösvényére, amelyen bár csak libasorban lehet közlekedni, mégis sokszor megáll a turista, no nem a meredek kaptatók miatt, mert azt itt nem igen találni, hanem a csodálatos panoráma, egy gyönyörű konglomerátum, vagy egy szép szikla látványa parancsol megálljt.

 

Egy kis kopár foltocska az erdőségben


Hírlik, hogy volt idő, amikor seperték is az ösvényt a vadásztársaságok munkatársai, hogy a soron következő vadászaton egy ágacska se reccsenjen a bakancsok alatt. Nevét vélhetően a hatvanas években kapta, mert a Helyi Ipari Szövetkezetek Spartacus Turista Egyesülete szerette volna, ha ebből a cserkesz ösvényből is jelölt turistaút válik, de a vadászok ehhez nem járultak hozzá.

 

Az első szép panoráma

 

A név azonban ráragadt az egyre népszerűbb ösvényre, a hetvenes években már a turistatérképeken is olvashattuk a gladiátor nevét.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. már dolgozik az akadályok eltávolításán

 

2003-ban geoládát is elhelyeztek itt a GPS-es túrázás szerelmesei, de később ezt is betiltották, mert az elrejtett doboz távol esett a jelzett turistaúttól.

 


Sziklalépcső segíti a feljutást


Most azonban jelentős fordulatról tudósíthatunk. A Pilisi Parkerdő Zrt. engedélyezte a Spartacus ösvény jelölésének felfestését, azaz legális turistaúttá válik 2015. szeptemberétől. Lomniczi Gergely, a társaság kommunikációs vezetője elmondta, hogy jelenleg a jégkár okozta károk elhárítása zajlik a területen, de magazinunk munkatársainak, és a Jancsó Ottó aranyjelvényes túravezető által vezetett turistacsoportnak engedélyeztek egy bejárást, még az átadást megelőzően.

 

Itt akár egy egész napot is szívesen eltöltenénk

 

 

 

Jancsó Ottó és Fabók Julianna aranyjelvényes túravezetők


Jancsó Ottóval, az Aranyjelvényes Túravezetők Klubjának elnökével mi a Spartacus ösvény keleti felét jártuk be, kalandjainkat, és a sok-sok látnivalót filmekben is összefoglaltuk.

 

Az alábbi videóban 1:10-1:15 között látható az elágazás, ahol le lehet térni a Spartacus ösvényre.

 

Hangulatok a Spartacus ösvényről from Turistamagazin on Vimeo.

 

A Kalandorok sorozatban riportot is hallhattok a túra résztvevőivel.

 

 

 A Jenő kunyhó

 

A mesebeli hangulathoz hófehérke is dukál, hét törpével

 

A túra méltó megkoronázása az Apátkúti-völgyben.
Helyben füstölt pisztráng

Cikkajánló