Jó szándékból se etesd a városi mókust!

Eger utcáin mára mindennapos lett a kergetőző mókusok látványa. Etetni azonban számos okból nem szabad őket.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Heves Megyei Hírportál
2022. november 18.

Eger utcáin mára mindennapos lett a kergetőző mókusok látványa. Etetni azonban számos okból nem szabad őket.

Mára nemcsak Egerben, de például a debreceni Nagyerdőben is elszaporodtak a mókusok, aminek a szakemberek egyelőre nem tudják az okát. A Heves Megyei Hírportál Bakó Botondot, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gerinces zoológiai szakreferensét kérdezte meg arról, szabad-e egyáltalán élelmet adni nekik, és a válasz egyértelműen nem.

Kezdjük azzal, mit keresnek egyáltalán a mókusok a városban? Először is, mivel kevesebb a ragadozó, nem leselkedik rájuk annyi veszély, mint az erdőben. Másodszor: kiegyensúlyozottabb a hőmérséklet, könnyebb védett helyre húzódni, ritkábbak a fagyok, a szárazság. A táplálékbőség szintén a városok mellett szól, az emberek között sokkal több az élelem – pláne, ha szándékosan etetjük őket.

Semmilyen vadat nem szükséges etetni, még a madarakat sem. A téli etetés is csupán azt a célt szolgálja, hogy közelebb hozza a madarakat az emberekhez, mert amit megismerünk, ahhoz jobban kötődünk és vigyázunk rá. Egyébként a madarak kiválóan meglennének a mi segítségünk nélkül is. Bár sokan a mókusokat is csak jó szándékból etetik, ezzel sokkal többet ártanak, mint amennyit használnak.

A mesterséges etetés miatt károsulhat az állatok bélrendszere, ami gyulladásokhoz és így korai halálhoz vezethet. A diótól például elhízhatnak a mókusok, szív- és érrendszeri problémáik lehetnek. Ha a településeken elszaporodnak a mókusok, sokkal kisebb területen lesznek sokkal többen, mint az erdőben, aminek köszönhetően könnyebben terjednek a betegségek közöttük.

A mókus, ami az erdő helyett a városba szokott, hiányozni fog eredeti lakhelyéről: nem lesz tápláléka a ragadozóknak, így azok egyedszáma csökken, és nem dugja el a makkokat, hogy abból azután fák sarjadjanak.

A Vadonleső oldalán te is bejelentheted, ha mókust vagy más állatot (esetleg növényt) láttál valahol. A tervek szerint az adatbázis arra is jó lesz, hogy egy útvonaltervezővel együtt jelezhesse az autósoknak, ha olyan útszakaszhoz érnek, ahol oda kell figyelni például a sünök miatt.

Cikkajánló