Jönnek a Perseidák, ezekről a helyekről érdemes nézni

Ha augusztus, akkor csillaghullás, azaz jön a Perseidák meteorraj, melynek maximuma most augusztus 12-13-ra esik. Összegyűjtöttük, mit lehet tudni a Perseidákról, és hogy hova menj, ha a lehető legtöbb hullócsillagot szeretnéd látni.

Szerző:
mcse.hu/vcse.hu/TM
Fotó:
123rf.com
pixabay.com
Zih Katalin
zselicicsillagpark.hu
2018. augusztus 8.

Ha augusztus, akkor csillaghullás, azaz jön a Perseidák meteorraj, melynek maximuma most augusztus 12-13-ra esik. Összegyűjtöttük, mit lehet tudni a Perseidákról, és hogy hova menj, ha a lehető legtöbb hullócsillagot szeretnéd látni.

A maximum most augusztus 12. vasárnap 20.00 és augusztus 13. hétfő 8.00 között lesz, és az is jó hír, hogy mivel újhold 11-re esik, égi kísérőnk nem fogja zavarni a megfigyelést - olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület oldalán. A rajtagok gyorsak, fehérek, de a fényes tűzgömbök lehetnek narancsos, vöröses színűek is - írja a Vega Csillagászati Egyesület.

 

 

A Perseidákat akkor látjuk (rendszerint augusztus 10-15 között), amikor a 109P/Switft-Tuttle üstökösből kiszakadt törmelékfelhő apró porszemei a Föld légkörébe csapódnak. Kivételes látványt nyújtanak az úgynevezett „tűzgömbök”: ezek a meteorok még a Vénusznál is fényesebben ragyognak. A legtöbb meteort éjfél után lehet megfigyelni, óránként akár ötvennél is többet, de éjfél előtt is több tucatot kiszúrhatunk.

 

Érdekes belegondolni, hogy a híres meteorrajt már majdnem kétezer éve csodálja az emberiség: ismereteink szerint Kr. u. 36-ban Kínában figyelték meg először. A Perseidákat „Szent Lőrinc könnyeiként” is emlegetik a 258. augusztus 10-én mártírhalált halt szent nyomán, akinek utolsó mondata így hangzott: „Az én éjszakám nem ismer sötétséget, és minden ragyogó fényben úszik!” - mintha csak a hullócsillagok által sűrűn megvilágított égboltra célzott volna.

 

Praktikák csillagleshez

 

Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb élményben legyen részed, érdemes városon kívül eső, kevésbé fényszennyezett helyszínt választanod a megfigyeléshez. A legjobb, ha lehetőséged van olyan helyen letelepedni, ahol körpanoráma tárul a szemed elé.

 

 

Ne a fejed feletti pontot bámuld: érdemes félúton a zenit és a horizont közé tekinteni, kb. 45 fokban. A meteorokat bármelyik irányban felfedezheted, bár a tapasztalatok alapján az északi és a déli égtájak felé több „hullócsillagot” láthatsz. Megéri türelmesnek lenni: lehet, hogy egy ideig semmi sem történik, aztán ugyanabban a percben három-négy Perseida szeli át az eget. Távcsőre nincs szükséged.

 

Ahol biztosan látni fogod a meteorrajt

 

Perseidák a Sas-hegyen - augusztus 11. 19.30-22.30
A túra szürkületkor indul. A résztvevők megismerhetik a Sas-hegy különleges flóráját és faunáját, és megtudhatják, milyen hatása van a mesterséges fénynek az élőlényekre és az emberre, valamint hogy mit jelent a fényszennyezés. A kirándulás egy kilátópontnál ér véget, ahonnan tiszta időben a Perseidák meteorraj is megcsodálható. Előzetes bejelentkezés szükséges. Bővebb infó ide kattintva

 

Meteorles és csillagösvény-mustra a Hortobágyon - augusztus 11. és 12.
A Hortobágyi Csillagoségbolt-park nem véletlenül nyerte el ezt a címet: mérsékelt a fényszennyezés, így jó sok csillagot lehet látni éjszaka. Most a vadasparkban nyílik lehetőség megfigyelni a csillaghullást. A program első részében a Hortobágy ragadozóit, farkasokat, sakált, rókát, vadmacskát és madarakat lehet megtekinteni, ezután következik meteorszámlálás, és távcsővel a Jupitert, a Marsot és a Szaturnuszt is szemügyre lehet venni. Még több információ itt.

 

 

Távcsöves csillagles a Kiskunságon - augusztus 18. 18.00-23.00
Bár a program egy héttel a Perseidák maximuma után lesz, még ilyenkor is lesz esély elcsípni néhány „hullócsillagot”. Nem is beszélve arról, hogy távcsővel többek között a Holdat, a Jupitert és a Szaturnuszt is meg lehet figyelni, és lesz csillagászati előadás is. A túra a B. Bognár tanyától indul és a Bikatorok tanösvényen folytatódik. Bővebben ide kattintva

 

Távcsöves bemutató és csillaghullás-les a Zselici Csillagparkban - augusztus 10.
A bemutató most azért lesz különleges, mert nagyon közel esik a Perseidák meteorraj maximumához. A program 21.30-kor kezdődik. A Zselici Csillagparkról mi is sokat írtunk. Bővebb infó itt.

 

 

Meteorles és csillagászati bemutató Felsőtárkányban - augusztus 11.

Ha kényelmes tábori ágyakról, távcsöves bemutató mellett szeretnéd lesni a csillaghullást fényszennyezés-mentes környezetben, irány a Nyugati Kapu Látogatóközpont! A rossz időre is készülnek: ha az égboltot felhők takarják, előadás, filmnézés, távcsőbemutatás és csillagképismeret lesz a program. Részletekhez katt ide.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Most már három csillagoségbolt-parkunk van

Csillagos égboltok

Küzdelmes túra a csillagokért a Dolomitokban

Cikkajánló