Kastélyparkok, ahol csodaszép az ősz

Október második felében, amikor az ősz már elkezdte kiszínezni a tájat, legyen akár szikrázó napsütés, sejtelmes köd vagy mélykék, borús ég, az ember úgy érzi, muszáj nagy sétákat tennie, mert ezzel a látvánnyal egyszerűen nem lehet betelni. Következzen hat kastélypark, amely tökéletes célpontja lehet egy hangulatos őszi sétának.

Szerző:
Turista Magazin
2023. október 26.

Október második felében, amikor az ősz már elkezdte kiszínezni a tájat, legyen akár szikrázó napsütés, sejtelmes köd vagy mélykék, borús ég, az ember úgy érzi, muszáj nagy sétákat tennie, mert ezzel a látvánnyal egyszerűen nem lehet betelni. Következzen hat kastélypark, amely tökéletes célpontja lehet egy hangulatos őszi sétának.

  • Cégénydányád – Szamos-parti varázslat

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Fehérgyarmat közelében található Cégénydányád büszkesége a Kölcsey-Kende-kastély, amit Kende Zsigmond építtetett a Szamos partjára. Az épület angolparkra néző homlokzatát Kölcsey Ferencnek, a Himnusz költőjének verssorai ékesítik, amelyeket 183 évvel ezelőtt írt rokona kérésére. Bár a kúria szeptember végén bezárt, ebben az időszakban csak előzetes bejelentkezéssel látogatható, a park egész évben szabadon és ingyenesen látogatható.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 18 állomásos tanösvénye bemutatja a közel 13 hektáros természetvédelmi területen található növénygyűjtemény érdekességeit, és a park, illetve a Szamos folyó változatos állatvilágát.

A park emblematikus fája a kúria mögött álló hatalmas, közel 200 éves platán.

Az Öreg hölgynek is nevezetett fa 39 magas, lombkoronájának átmérője 46 méter, és minden évszakban gyönyörű, de talán ősszel a legszebb, amikor lombkoronája sárgában, narancsban pompázik. A parkban jó kis interaktív játékokat is találhatunk, a gyerekekkel mindenképpen érdemes azokat kipróbálni.

További információk a látogatással kapcsolatban: ITT


  • Püspökszentlászló – Tündérkert a Mecsekben

Püspökszentlászló legismertebb látnivalója a kastély, és az azt körülölelő kis arborétum. A klasszicizáló stílusú késő barokk templomot és mellette álló püspöki nyaralót 1797-ben gróf Eszterházy Pál pécsi püspök építette. 1955 nyarán itt helyezték házi őrizetbe a koncepciós perben elítélt Mindszenty József bíborost.

A kastély előtt van egy kis tó, körülötte hatalmas fenyők magasodnak, és parkot minden oldalról meredek hegyek határolják. Az egész helynek kicsit olyan hangulata van, mintha egy bajorországi, hegyvidéki kastélyban járnánk.

Az arborétumban több mint 80 fa-és cserjefaj, fajtaváltozat található, kialakítását Hettey Sámuel püspök kezdte el a 19. század végén.

A már meglévő parkot további földek megvásárlásával bővítette, öntözőrendszert és ciszternát építtetett, számos növényfajt telepített, és egy Zsolnay-szökőkutat is állíttatott a kastély elé. Később vadaspark, tekepálya és szabadtéri úszómedence is volt itt.

További információk a látogatással kapcsolatban: ITT


  • Füzérradvány – Ahol órákat lehet sétálni

Hosszú felújítás után a napokban nyitotta meg újra a kapuit a füzérradványi Károlyi-kastély, amelynek 97 hektáros gyönyörű parkjában akár többórás sétát is tehetünk. A különleges klímájú és hangulatú történeti kert sétányaival, a patakokon átívelő hidakkal, halastóval, platánjaival, terebélyes hársfáival, több törzsű tulipánfájával, piramistölgyeivel nyűgözi le a látogatókat, de a park főbejáratához vezető védett erdei és feketefenyőkből álló fasor is gyönyörű.

A park kastély körüli területét az 1800-as évek közepén alakították ki, ekkoriban ültették a patak partján álló két óriási platánfát is, amelyek az ország legnagyobb példányai közé tartoznak. A park külső, erdészeti kezelésben álló részét a 19-20. század fordulóján ültették be változatos összetételű fenyőcsoportokkal. A déli homlokzat előtt ekkor készült a teraszos franciakert, ahonnan csodálatos panoráma tárul a látogatók elé. A park egyénileg, de vezetett séta keretében is bejárható.

További információk a látogatással kapcsolatban: ITT


  • Dég – Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertje

A Fejér megye déli részén található Festetics-kastély hazánk egyik legszebb, 1815 és 1818 között felépített klasszicista főnemesi rezidenciája, amit Festetics Antal megbízására Pollack Mihály tervezett.

A kastélyt 27,4 hektár területű angolpark övezi, amely Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertje. A parkot három patak találkozásánál hozták létre 1813 és 1820 között, mindenre kiterjedő gondos tervezéssel.

A területen egy több kilométer hosszú tórendszer is húzódik.

A tavak egyikében, egy szigeten áll a park ikonikus épülete, a Hollandi-ház. A park falu felőli részén volt egy konyhakert, amelyben klasszicista narancsház és tizenkét dézsmapince kapott helyet. A családtagok a park legtávolabbi sarkában, egy kisebb tó szigeteként emelt sírdombon temetkeztek.

A kastélypark rekonstrukciója 2015-ben fejeződött be, ez volt az egyik legnagyobb szabású hazai kerthelyreállítás az utóbbi 70 évben. A park a Kincsem című filmből is ismerős lehet, amit itt forgattak.

További információk a látogatással kapcsolatban: ITT


  • Martonvásár – ködös Albion a Mezőföldön

„Amikor Brunszvik nagyapám Martonvásárt átvette, csak vízzel borított pusztát talált ott. Nyolcezer hold száraz területen egyetlen ház, néhány pásztorviskó és egy fa állott” – írta Brunszvik Teréz naplójába. Ha megnézzük a II. József-féle katonai felmérések nyomán született térképét, azon sem látható még itt erdő a 18. században. A Brunszvik családnak azonban sikerült a mezőföldi kietlen pusztaságból az egyik legbujább magyarországi kastélyparkot létrehoznia Martonvásáron.

“Körülöttem minden Angliára emlékeztetett, olyannyira, hogy szinte Angliába képzeltem magamat” – írta 1815-ben könyvében a híres angol utazó, Richard Bright. A 68 hektáros kastélyparkban – mely 1954 óta természetvédelmi terület – közel 400 féle fásszárú növényféleség található, lombhullatók és örökzöldek egyaránt.

A kert fái között megtalálható a páfrányfenyő, a juhar és a platán is, és van egy több mint 200 éves mocsárcsiprus is.

A park közepén átfolyó Szent László-patak vizének felduzzasztásával kis tavat alakítottak ki, benne szigetet. A park központjából kifelé haladva eredeti kőris-éger láperdőt, tölgy-kőris ligeterdőt, törpe mandulásokat is telepítettek.

További információk a látogatással kapcsolatban: ITT


  • Fehérvárcsurgó – Több mint egy kastélypark

A több mint 40 hektáron elterülő park 2018 óta tagja a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének, tehát igazából „arborétum és botanikus kert”. A terület két részre osztható. A klasszikus kastélypark 21 és fél hektáron húzódik, romantikus kis tóval, gloriettel, hidakkal, virágoskertekkel, a másik, közel azonos területű részen erdőt találhatunk.

A kastélypark leglátványosabb része az 1,4 hektáros tó, aminek a vízellátását jelenleg két természetes vizű forrásból, illetve a Gaja-patakból biztosítják.

A tó közelében hat darab olyan platánt is megcsodálhatunk, amelyek a Károlyi család tagjaihoz köthetők. Mivel a platán a jelképük, és egyben az örök élet szimbóluma is volt, minden gyermek születése után ültettek egyet.

További információk a látogatással kapcsolatban: ITT


A cikk először 2021 októberében jelent meg.


Cikkajánló