Kerékpáros híd a Hernádon

 A kerékpáros és gyalogoshíd átadásával elkészült a Kassa - Sárospatak kerékpárút

Szerző:
Környey Balázs/Happy Bike
Fotó:
Happy Bike
2013. július 8.

 A kerékpáros és gyalogoshíd átadásával elkészült a Kassa - Sárospatak kerékpárút

Átadták a Kassa-Sárospatak kerékpárút egyik legfontosabb - egyben záró - fejlesztését, a hernádzsidányi (Trstené pri Hornáde) Hernádon átvezető gyalogos és kerékpároshidat. A híd megépülésével mintegy 8 kilométerrel rövidült a Hernád két oldalán fekvő Hernádgönyű (Gynov) és Hernádzsidány közötti távolság, és körülbelül 20 kilométerrel a Kassa - Kéked közötti szakasz, amellyel a Zemplén nyugati oldalán fekvő gyönyörű és kulturális szempontból is kiemelkedő jelentőségű települések (Gönc, Vizsoly, Boldogkőváralja), illetve a Tokaj-hegyaljai települések váltak biztonságosan kerékpározható utakon megközelíthetővé.

 

A 240 ezer fős Kassa 2013-ban Európa Kulturális Fővárosa. A hídnak kiemelten fontos szerepe lehet abban, hogy a térség legnagyobb lélekszámú és a következő hónapokban kiemelten látogatott városa (másfél millió látogatót várnak) Magyarország egyik legszebb természeti adottságokkal rendelkező régióját újra az őt megillető látogatottságú hellyé változtassa az következő években.

 

- Öt éve indult útjára az a projekt, amelynek most értünk a végére - avatott be a részletekbe Környey Balázs projektvezető. - Elkészült a 70 kilométeres Kassa-Sárospatak kerékpár út összes hiányzó szakasza, mintegy 40 kilométer, illetve maga a híd, 470 ezer euróért. Ez egy nagyon fontos útvonal, az Európai Kerékpáros Hálózat egyik szakasza. Eddig a nyugat-zempléni településeket kerékpárral csak nagy kerülő árán lehetett megközelíteni, ez most megváltozik. A kassai régió rekreációs területén szinte egyáltalán nincs kiépített szolgáltatási rendszer, ellentétben a magyar oldallal, így joggal bízhatunk benne, hogy a nagyvárosból a szabadba vágyók a kerékpáros út kiépülésével ezentúl még nagyobb számban keresik majd fel a magyar oldal tájait.

 

 

 

 

Cikkajánló