Kerüld el a halálos vadbalesetet

A vadbaleset sokszor kivédhetetlen: hiába vezetsz körültekintően, az állatok sokszor hirtelen, féktávon belül kerülnek az autó elé.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
123rf.hu
2018. október 2.

A vadbaleset sokszor kivédhetetlen: hiába vezetsz körültekintően, az állatok sokszor hirtelen, féktávon belül kerülnek az autó elé.

Vadbalesetek szempontjából az ősz számít az egyik legveszélyesebb időszaknak. Ilyenkor van ugyanis a szarvasbőgés, amikor az állatokon eluralkodik a fajfenntartási ösztön, ami nagymértékben elvonja a figyelmüket. A vaddisznók és az őzek is problémát jelenthetnek, utóbbiak fokozottan a májusi területfoglalás idején.

Csak az éberség és az óvatosság segíthet

A balesetek elkerülése érdekében figyeld a vadveszélyt jelző táblákat, és ne csak előre nézz, pásztázd az út menti környezetet is! Előfordulhat, hogy sáros vadnyomok figyelmeztetnek az állatok jelenlétére. Érdemes behúzódni az út középvonala felé, mivel a szélén nehezebb időben észrevenni és elkerülni a felbukkanó állatokat. Léteznek vadriasztók, vadsípok is, amelyek hatásosságáról megoszlanak a vélemények, de elvileg egy speciális hanghatással elriaszthatják a vadakat. Ha már elkerülhetetlen az ütközés, inkább fékezz teljes erőből, és ne rántsd félre a kormányt, ugyanis elütni a vadat még mindig "jobb" mint frontálisan ütközni a szemből érkezővel, vagy egy út széli fának csapódni.

 


Ha megesett a baj

Amennyiben megtörtént a baleset, a rendőrséget kell értesítened. Ők szólnak a helyi vadásztársaság munkatársának, és rögzítik a baleset körülményeit, felmérik a keletkezett károkat. Fontos tudnod, hogy az állat elvitele a jogszabályok értelmében lopásnak számít. A vad alapesetben az állam tulajdonában áll, halála után pedig a területen vadászatra jogosulté lesz.

A vadveszélyt jelző tábla


A tábla kihelyezését a vadászati törvény szerint a vadásztársaság kezdeményezheti. Oka lehet baleset, vadveszély, de a környezet is indokolhatja, például ha az erdő az út egyik felén, míg a tó vagy folyó, ahova az állatok inni járnak, a másik felén található.

 


Ugyan nincs szó szerint jogszabályba foglalva, vadveszélyt jelző tábla hiányában a gyakorlatban többnyire a vadásztársaságnak kell fizetnie a kárt. Ha viszont kint volt a tábla, a gépjármű sofőrjének kell a zsebébe nyúlnia, feltéve, ha nincs teljes körű casco biztosítása. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással sajnos nem vagy kinn a vízből, a biztosító csak olyan baleseteknél fizet, amelyet egy másik, biztosítással rendelkező autó okozott.


Vad összegek a vadért

 

Ha a baleset a saját hibádból történt, és az állat elpusztult, súlyos költségekre számíthatsz. Egy üregi nyúl vadgazdálkodási értéke 10 000 Ft, egy 350 grammosnál nehezebb aganccsal rendelkező őzbaké, csakúgy, mint egy 18 centiméternél hosszabb agyarat viselő vaddisznóé 600 000 Ft, a legrosszabbul pedig akkor jársz, ha egy több mint 10 kilós trófeával bíró gímszarvasbikával akadsz össze, ebben az esetben ugyanis már 3 750 000 Ft-ról van szó.

 



Ha a tábla is kinn volt, és a sofőr is betartotta a KRESZ-t, a vadászatra jogosult és az autós is a saját kárát viseli. Érdemes végigböngészni a biztosítók ajánlatát, mert sok társaság kínál kiegészítőként a kötelező gépjármű-felelőségbiztosítás mellé vadkár biztosítást.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Terepjáró gázolt el egy szarvast az M5-ön

Meg kell oldani a Balaton környéki vadproblémát

A legtöbb helyen lelőhetik kedvenceinket

Ezeken a helyeken számíthatsz erdőlátogatási korlátozásra

Cikkajánló