Kétszáz rózsafajtát csodálhatsz meg a szegedi füvészkertben

A Szegedi Tudományegyetem füvészkertjének gyűjteménye évről évre gazdagabb lesz: jelenleg csaknem kétszáz rózsafajta virágzik itt. Az idei év különlegessége, hogy először mutatnak be történelmi rózsákat a nagyközönségnek.

Szerző:
MTI
Fotó:
Szegedi Tudományegyetem Füvészkert
2016. június 7.

A Szegedi Tudományegyetem füvészkertjének gyűjteménye évről évre gazdagabb lesz: jelenleg csaknem kétszáz rózsafajta virágzik itt. Az idei év különlegessége, hogy először mutatnak be történelmi rózsákat a nagyközönségnek.



A füvészkertben a szivárvány minden színében nyílnak a virágok, és számtalan különböző formájú rózsabokor megfigyelhető. A futórózsák akár kétméteres magasságig felnyúló, virágokkal dúsan megrakott bokrai már messziről virítanak, és a reneszánsz rózsákhoz híven édes illattal töltik meg a levegőt. A kert belsejében, az egyes ágyásokban, a nagy méretű, illatos virágokat hozó tearózsahibridek, a miniatűr rózsák, valamint számos, a hajtásvégen több virágot bontó rózsafajta is fotózásra csábít.

 


A gyűjtemény idei újdonsága a történelmi rózsák bemutatója: 23 nagy múltú fajta ismerhető meg, amelyeket még 1867 előtt nemesítettek. Abban az esztendőben vált ismertté a Jean-Baptiste André Guillot által nemesített első teahibrid, amely a La France nevet kapta, majd újabb és újabb fajták jelentek meg.

 


A történelmi rózsák számos tulajdonságban különböznek a modern társaiktól. Színük a fehértől a liláig terjedhet, de főként a rózsaszín és a piros árnyalatait mutatják, csak ritkán sárgák. Virágaik viszonylag kicsik, sokszirmúak, illatosak. A látványos virágzás többségüknél néhány hétig tart, egyszerre sok virággal. Levélbetegségekkel szemben ellenállók, edzett, strapabíró növények. Fajtáik többnyire Nyugat-Európában jöttek létre, de a Közel-Keletről és Kínából is származnak. Régi fajták már az első magyar nyelvű kertészeti szakkönyvben, a Posoni kert című műben is megjelentek (1664), de magyar kastélykertekben, paraszti kertekben a 18. századtól bukkannak fel.

 

 

 

Ha kíváncsi vagy a színpompás rózsakertre, még nem késő elindulnod

Nyitvatartás


Mindennap
Március: 9-17 óra
Április 1. - szeptember 30.: 9-18 óra
Október: 9-17 óra
November 1. - február 28.: 9-16 óra

 

Jegyárak


Felnőtt: 850 Ft
Tanuló/nyugdíjas: 550 Ft
Óvodás: 400 Ft
Még több jegyár és kedvezmények ide kattintva

 

Weboldal: www.fuveszkert.u-szeged.hu
Információ: +36-62/544-108
Cím: Szeged, Lövölde u. 42.
Ímélcím: fuveszkert@bio.u-szeged.hu
GPS: E 735758; N 099186
Közlekedés: 70-es autóbusz

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Virágba borult a Jeli Arborétum

Ezt rejti most az erdők mélye

A leánykökörcsinre is vigyázni kell

Cikkajánló