KEZDETÉT VETTE A DARUVONULÁS

A Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi szakembereinek legfrissebb adatai szerint több mint 9000 daru állomásozik a Hortobágyon.

 

2012. október 1.

A Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi szakembereinek legfrissebb adatai szerint több mint 9000 daru állomásozik a Hortobágyon.

 


fotó: Konyhás István
 

 

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk. A daruvonulás az ősz legvonzóbb természeti eseménye a Hortobágyon. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő vonulásának, a daruhúzásnak a megtekintésére szervezett hétvégi programok a Hortobágyi Látogatóközpont és Kézművesudvarban kezdődnek. A nemzeti park szakemberei érdekes, a darvakat sokrétűen bemutató előadást tartanak, majd egy természetfilm megtekintése után a puszta különböző részeire indulnak a vendégekkel a táplálkozó és éjszakázó helyükre behúzó darvak megfigyelésére.


A darvazás kiemelt eseménye a daruünnep, mely az idén október 20-21-én lesz. Ezeken a napokon kulturális programok várják az érdeklődőket, ahol a daruhoz köthető néphagyományokról hallhatunk, tudományos ismeretterjesztő előadásokat hallgathatunk meg, és kézműves foglalkozásokon vehetünk részt. Délután a látogatók, szakvezetők segítségével megfigyelhetik a táplálkozó madarakat, és tanúi lehetnek az esti darumozgalomnak.

 

A Hortobágyi Nemzeti Parkról októberi lapszámunk BLENDE-rovatában találtok majd bemutatkozó cikket.

 

A nemzeti park igazgatóság elérhetőségei:

www.hnp.hu › e-mail: info@hnp.hu › tel: 52/589-000, 52/589-321

 

Cikkajánló