Keresés eredménye

Nem mindennapi hódmentés

A napokban Tiszaörvényen, a szivattyútelep csillapító medencéjébe egy hódpár esett be. Egyedül kijönni nem tudtak, ezért a környékről többen is a segítségükre siettek.

2022.12.19.

„Dömötör juhászt táncoltat"

Ahogy a nappalok egyre rövidülnek és az éjszakák egyre hidegebbek, a pásztorok és jószágaik a régi népszokás hagyományait követve a télre készülődnek.

2022.10.20.

Sokkal több a daru, mint amennyire számítottak

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén jelenleg mintegy 125 ezer daru tartózkodik, ami átlag feletti szám. Pedig a szokatlanul meleg és aszályos nyár semmi jót nem jelzett előre: a természetes vizes élőhelyek kiszáradtak és a kukoricatermés is rossz lett.

2022.10.19.

Mit tegyek, ha bajba került gólyát látok?

A fehér gólyák visszaérkezésével egy időben a lakosság kérdései is megszaporodnak a faj védelmével kapcsolatban. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei összeszedték a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket és a választ is adnak azokra.

2022.04.20.

Jövő tavaszra teljesen megújul Hortobágy központja

Aki mostanában járt Hortobágyon, az tapasztalhatta, hogy a csárdán kívül más nemigen van nyitva a falu központjában. A zárt kapuk mögött nagy változások történnek, jövő tavaszra ugyanis teljesen megújul és részben át is alakul az Alföld egyik legismertebb turisztikai célpontja.

2022.02.21.
Ilyen csodaszép a tél a Hortobágy nyugati kapujában

Ilyen csodaszép a tél a Hortobágy nyugati kapujában

Tóth Judit 2022.01.18

Nemrégiben egy különös helyen jártunk, egy nagy lépésnyire Tiszafüredtől, az Egyek-pusztakócsi mocsaraknál. Amikor megszerveztük ezt az utat, álmunkban sem gondoltuk, hogy ilyen gyönyörű időnk lesz, vakító fehér hóval és szikrázó napsütéssel.

Tovább

Nyílik az egyik legbájosabb őszi vadvirágunk

Aki most jár a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben, az megcsodálhatja a virágzó védett növényt. Egyszerű báját fehér szirmai és sárga közepe adja. Akár 150 centiméteresre is megnőhet. Tudod, melyik vadvirágunk látható a képen?

2021.10.01.

Jó éve volt a fekete gólyáknak

Az idei évben két nemzeti parki tájegységben is a megszokottnál több feketególya-fióka nevelkedett. A fiatal madaraknak a kirepülés után nincs túl sok ideje a felnőttek életének megismerésére, hisz nyár végén, ősz elején már el kell indulniuk a telelőhelyek felé.

2021.08.18.