Kihirdették a tatai madárfotó-pályázat nyerteseit

Idén másodjára hirdették meg a Tatai Vadlúd Sokadalomhoz kapcsolódó pályázatot, amire több mint 900 madárfotó érkezett. Az első helyezett Jakab Tibor lett Asztrál landolás című képével.

Szerző:
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Mészáros Csoport
2020. november 30.

Idén másodjára hirdették meg a Tatai Vadlúd Sokadalomhoz kapcsolódó pályázatot, amire több mint 900 madárfotó érkezett. Az első helyezett Jakab Tibor lett Asztrál landolás című képével.

November 28-án, online tartották a nyár közepén meghirdetett Envirotis – Madarak fényben és árnyékban – 2020 nevű fotópályázat díjátadó ünnepségét, ami a Tatai Vadlúd Sokadalom, illetve az Envirotis Holding közös projektje.

A cél az volt, hogy bemutassák és népszerűsítsék a madarak jelentőségét, illetve bemutatási és megmérettetési lehetőséget nyújtsanak azoknak az amatőr és profi fotósoknak, akik szenvedéllyel fotózzák a madárvilágot. A beérkezett 900 fotó előválogatáson esett át, így 100 alkotás került a héttagú zsűri elé, akik először az 50 legjobbat választották ki. Ezekből egy fotóalbumot jelentetnek majd meg. Ezután kiválogatták a 25 legjobb képet, melyek szerzői jelen voltak a díjátadón. Hat különdíjat és három fődíjat osztottak ki.

Az első helyezett Jakab Tibor Asztrál landolás című képe lett, a második Török János lett Suhanás című képével, a harmadik pedig Boromisza Zsombor Fényterápia című fotójával. Enyedi Ágota Idill a tavon című képe nyerte a mobilfotós különdíjat; azokat is szerették volna ösztönözni, akiknek nincs profi felszerelése, de érdeklődnek a madarak iránt.

A zsűri elnöke Potyó Imre volt, aki azokat a képeket preferálta, amelyek a madarakat valamilyen nehezen megismételhető helyzetben kapták el. Csonka Péter, a Tatai Vadlúd Sokadalom egyik elindítója és máig főszervezője, ugyancsak zsűritag volt. Természetvédőként számára különösen fontos egy fotópályázatnál, hogy a madarakat szaporodásukban, pihenőhelyükön vagy természetes mozgásukban ne zavarja a fotós munka közben – olvasható az eseményről tudósító közleményben.

Az alábbi képre kattintva mehgnézhetitek a pályázat összes díjazott fotóját:

Cikkajánló