Kihirdették az Év Gombáját

A jelöltek a citromgalóca, a disznófülgomba és a vörösbarna vargánya voltak. Cikkünkben bemutatjuk a közönségnyertes gombát.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Magyar Mikológiai Társaság Facebook
Wikipédia
miskolcigombász.hu
2022. október 17.

A jelöltek a citromgalóca, a disznófülgomba és a vörösbarna vargánya voltak. Cikkünkben bemutatjuk a közönségnyertes gombát.

A Magyar Mikológiai Társaság idén is meghirdette az Év gombája versenyt, a jelöltekre online lehetett szavazni. A három gombafaj közül a disznófülgombára érkezett a legtöbb voks, így ez lesz a 2023-as év gombája – jelentette be a társaság egy Facebook-posztban.

A feltűnő, különleges kinézetű fajjal csak ritkán találkozhatunk Magyarországon, leginkább az Északi-középhegységben kerülhet elő, méghozzá nyaranta. Általában egyesével láthatjuk bükkök, jegenye- vagy lucfenyők alatt, de előfordul, hogy kisebb csoportban vagy boszorkánykörben nő. Inkább a meszes talajt kedveli, de savanyú talajon is nő (hazánkban például ez utóbbi a jellemző). Eurázsiában és Észak-Amerikában fordulhat elő.


Ami a külsejét illeti, igen egyedi:

hullámos szélű, lebenyes tölcsér formájú, akár 15-17 cm magasra is megnőhet, színe lilás, idősen okkersárga.

Nincs jellegzetes szaga, enyhe ízű, ehető gomba, Magyarországon azonban védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft. Visszaszorulni a 80-as években kezdett, azóta több európai országból kipusztult.

A klímaváltozás, a helytelen erdészeti beavatkozások, az élőhelyek degradációja veszélyeztetik. Emiatt a gombák védelmére alakult európai tanács, a European Council for Conservation of Fungi európai védelemről szóló javaslatában is szerepel.

Cikkajánló