Mire jók a mérgező gombák?

Bár megenni nem lehet őket, az erdei ökoszisztéma nélkülözhetetlen tagjai a mérgező gombafajok is.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
2023. október 12.

Bár megenni nem lehet őket, az erdei ökoszisztéma nélkülözhetetlen tagjai a mérgező gombafajok is.

A csapadékos időjárás gombák sokaságát csalogatta elő az erdőkben. Az ehető fajokat sokan gyűjtik (hogy mennyit vihetsz haza belőlük, arról ebben a cikkben írtunk), ám a mérgező gombákat sokan egyszerűen csak letapossák vagy kirugdossák. Ezt nem lenne szabad – hívja fel rá a figyelmet a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán.

De mégis mi a szerepe a mérgező gombáknak az erdőben, ha se az emberek, se az állatok nem tudják elfogyasztani? Lehet, hogy te is hallottál már arról, hogy

az erdő talaját mindenhol gombafonalak szövik át, és ezek kapcsolatban állnak a fák gyökereivel is, amit mikorrhizának nevezünk.

A hifák, vagyis a gombafonalak még a gyökerek sejtjei közé is behatolnak, ezáltal a gombák szimbiotikus kapcsolatot ápolnak a fával.

A gomba segít a fának vizet és tápanyagot felvenni, és szénhidrátokat, illetve aminosavakat kap a növénytől. Mivel egy adott gomba nem csak egyetlen fával áll kapcsolatban, a fák a gombafonalakon keresztül „kommunikálhatnak” egymással. Nem minden gomba képes mikorrhiza kapcsolatra, de például az Amanita nemzetségbe tartozó galócafélék igen, melyek egy része súlyosan mérgező.

A gombákkal kapcsolatban tehát két aranyszabály van, hívja fel rá a figyelmet a nemzetipark-igazgatóság: először is, ha gombát gyűjtünk, azt mindig ellenőriztessük szakemberrel, a másik pedig, hogy minden gombára vigyázzunk az erdőben, akkor is, ha nem tudjuk megenni.

A cikk először 2022 októberében jelent meg.

Cikkajánló