Kilenc mókust kellett megmenteni a tavaszi fakivágások miatt

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság kőszegi Madárvédelmi Mentőközpontjába az utóbbi hetekben kilenc mókuskölyök is bekerült. Az apróságok élete alakulhatott volna másképp, ha az otthonukat jelentő fákat nem most, tavasszal akarják kivágni.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
facebook.com / Bechtold István Természetvédelmi Látógatóközpont
2018. április 12.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság kőszegi Madárvédelmi Mentőközpontjába az utóbbi hetekben kilenc mókuskölyök is bekerült. Az apróságok élete alakulhatott volna másképp, ha az otthonukat jelentő fákat nem most, tavasszal akarják kivágni.

Néhány hete egy családi ház kertjében egy fenyőcsoportot vágtak ki, amikor észlelték, hogy a fán egy mókuscsalád lakik. A négy kölyökmókus csak pár napos lehetett, még ki sem nyitották a szemüket, mikor bekerültek a madármentő állomásra. A másik alom egy faluból került be, ahol közterületen vágtak ki idős fákat. Sajnos, a mókusok csak fél nap elteltével kerültek be Kőszegre. Ha időben szóltak volna a természetvédelmi szakembereknek, még lett volna lehetőség arra, hogy egy kosárban egy közeli fára tegyék a kölyköket, ahonnan a szülők új helyre költöztethették volna azokat.

 

 

Egyik esetben sem történt szándékosság, hisz nem tudtak a mókusokról, de a baj elkerülhető lett volna, ha nem most vágják ki a fákat. „Sajnos, sok ilyen esetünk van” - mondja Harsányi Krisztián, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője. „Néhány éve valaki egy cseresznyefa méteres darabjával állított be hozzánk, amelyben egy odú volt, tele harkályfiókával, amit már csak akkor vettek észre, mikor kivágták a fát. Épp ezért lenne nagyon fontos, hogy a fakivágási munkálatokat ősszel és télen végezzük. Ugyanez vonatkozik a cserjeirtásokra is, ugyanis a bokrok, sövények sok énekesmadár számára jelentenek fészkelőhelyet.”

 

 

madármentő állomáson nevelkedő mókusokat az első időszakban még naponta 4-5-ször kellett etetni, így az állomás egyik munkatársa nevelte őket. Az először érkezett, idősebb mókusok természetbe való fokozatos visszaszoktatása már megkezdődött, és hamarosan szabadon is engedik őket a Chernel-kertben. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az így nevelt mókusok sikeresen vissza tudnak illeszkedni természetes közegükbe. Persze a legjobb az lett volna, ha egyáltalán el sem kell onnan jönniük.  

 

Kapcsolódó cikkek:

Több lett a biztonságos gólyafészek

Ne nyúljunk az árvának tűnő kismókushoz se

Pufibbak a mókusok az enyhe tél miatt

Lombkoronák kalandora- a mókus

Cikkajánló