Kilőhetik az emberre veszélyes medvéket Romániában

Romániában a környezetvédelmi minisztérium legújabb rendelete szerint az emberek életét veszélyeztető nagyvadak a legvégső esetben kilőhetők. A településre bejáró medvéket pedig három veszélykategóriába sorolták, melyekhez különböző eljárások kapcsolódnak.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
szekelyhon.ro
2021. augusztus 24.

Romániában a környezetvédelmi minisztérium legújabb rendelete szerint az emberek életét veszélyeztető nagyvadak a legvégső esetben kilőhetők. A településre bejáró medvéket pedig három veszélykategóriába sorolták, melyekhez különböző eljárások kapcsolódnak.

A kormányrendelet az utóbbi időben egyre inkább elharapódzó romániai medvehelyzetre igyekszik megoldási lehetőségeket nyújtani. A rendelet a településre bejáró medvéket három veszélykategóriába sorolja, és minden kategóriához különböző eljárás kapcsolódik – írja a Székelyhon.

Alacsony kockázat

Alacsony kockázatot jelentenek azok az egyedek, amelyek nem jelentenek veszélyt a lakosságra, a háziállatokra, a javakra, csak ritkán láthatók lakott területeken, és visszariadnak az emberektől. Az ebbe a kategóriába tartozó medvéket elűzik olyan eszközökkel, amelyek nem okoznak sérüléseket számukra.

Közepes kockázat

A közepes kockázati kategóriába azok a nagyvadak sorolhatók, amelyek nem jelentenek veszélyt az emberekre, állatokra és javakra, de rendszeresen visszajárnak a településekre, nem riadnak vissza az emberektől, az ő jelenlétükben is a szeméttárolókból táplálkoznak, nem állítják meg őket a meglévő védelmi eszközök. Az ilyen példányok esetében az elűzés vagy az altatás és az áthelyezés mellett dönthetnek az illetékesek.

Magas kockázat

A harmadik kategóriába a magas kockázatot jelentő nagyvadak tartoznak, amelyek behatolnak a gazdaságokba, és agresszívvé válnak, emberre támadnak lakott területen, kárt tesznek a jószágokban, javakban, vagy engedély nélkül kihelyezett csapdába esés okozta sérülés, illetve altatólövedék alkalmazása miatt agresszívvé válnak. A hasonló helyzetekben lehet az eljárás része a veszélyes medve kilövése vagy az eutanázia.

Arról, hogy egy-egy medve melyik kockázati kategóriába sorolódik, az azonnali sürgősségi beavatkozást végrehajtó csapat dönt, amelyet a polgármester vagy esetenként az alpolgármester irányít.

Mint írják, annak érdekében, hogy az azonnali beavatkozás elkezdődhessen, a lakosságnak először a 112-es segélyhívó számon kell jelentenie a medve jelenlétét vagy támadását. Ezt követően a segélyszolgálat értesíti az adott településen működő csapatot, amelynek csendőrök, a helyi vadásztársaság technikai szakszemélyzete, valamint egy állatorvos is tagjai a polgármester vagy az alpolgármester mellett.

A magyar-román nyelvű ismeretterjesztő videó itt tekinthető meg:

Cikkajánló