Kincs bugyog a talpunk alatt

Tengerünk ugyan nincs, de világviszonylatban is egyedülálló vízkincs található Magyarország alatt.

Szerző:
Turista Magazin
2022. január 17.

Tengerünk ugyan nincs, de világviszonylatban is egyedülálló vízkincs található Magyarország alatt.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Magyarország világviszonylatban az előkelő 5. helyen szerepel Japán, Izland, Olaszország és Franciaország után termálvízkészletét tekintve, ráadásul ezek gyógyászati hatásai egyedülállóak.

Sehol máshol nem található ennyi különböző betegség kezelésére, illetve megelőzésére alkalmas kiváló minőségű termál- és gyógyvíz.

Budapest a világ egyetlen nagyvárosa, ahol több mint száz termálforrás és -kút van. Az ország mai területének 70-80 százalékán lelhetők fel 30 Celsius-foknál melegebb hévízforrások és ásványvizek.

Víz-kisokos
  • Ásványvíznek azt a földfelszín alatti vízrétegekből származó, spontán feltörő vagy fúrt kútból nyert, illetve forrásból eredő vizet nevezzük, mely eredendően szennyeződésmentes, és literenként legalább 1000 mg oldott ásványi anyagot tartalmaz.
  • A termálvíz, más néven hévíz olyan ásványvíz, melynek hőmérséklete a felszínre törés helyén eléri vagy meghaladja a 30 Celsius-fokot.
  • A gyógyvíz pedig olyan ásványvíz, ami meghatározott betegségekre vonatkozóan igazolt gyógyhatással bír. A gyógyvizek Magyarországon általában, de nem feltétlenül termálvizek. Érdemes tudni, hogy a gyógyvíz nem csak fürdőként gyógyít: a balneoterápia szerves része az ivókúra, az inhalálás és az iszapkezelés is.

Az, hogy termálvíz-nagyhatalom vagyunk, hazánk kedvező geológia adottságainak köszönhetjük, ugyanis alattunk a földkéreg mintegy 10 kilométerrel vékonyabb a világátlagnál, így a föld belsejében forró magma közelebb van a felszínhez. Ebből adódóan mi kevésbé mélyről nyerhetünk hévizet, mint a kontinens más pontjain élők.

A természetes vízfeltörések, források az Alföld peremén, a középhegységek törésvonalai mentén, a mesterséges feltárások (fúrások) az Alföldön és a Dunántúlon többnyire olaj- és földgázkutatás nyomán létesültek.

A fentiekből látszik, hogy egy-egy téli túra után jó eséllyel találhatunk a közelben egy termálvizet, gyógyvizet hasznosító fürdőt ahol a felmelegíthetjük elgémberedett tagjainkat.

Kedvezményes ajánlatok a téli feltöltődéshez

Az ország téli felfedezéséhez idén segítséget is nyújt a Magyar Turisztikai Ügynökség: 2022. január 10. és február 28. között az ország számos helyén találsz kedvezményes ajánlatokat, a szállodák, turisztikai attrakciók, szolgáltatók, éttermek és fürdők csatlakoztak a kampányhoz, és „Téli feltöltődés” néven különböző ajánlatokkal várnak. A kedvezmények teljes listája itt érhető el: https://csodasmagyarorszag.hu/gyujtooldal/teli-ajanlatok

Tudtad, hogy...

…a világon egyedülálló a miskolctapolcai barlang- és gyógyfürdő, hiszen itt egy természetes barlangrendszerben tört felszínre a gyógyvíz.
…a zalakarosi forráskútból feltörő 96 Celsius-fokos termálvíz hazánk legmelegebb hőforrása.
...az Egerszalók szimbólumává vált sódombhoz hasonló természeti képződmény a világon csak két helyen található: Törökország ázsiai részén, Pamukkaleban, valamint az Egyesült Államokbeli Yosemite Nemzeti Parkban.
…a Hévízi-tó a világ legnagyobb, biológiailag aktív, fürdésre alkalmas természetes termáltava, mely több mint 20 000 éves múlttal büszkélkedhet. A gyógytavat egy 38 méter mélyen fekvő forrásbarlang ásványi anyagokban gazdag hideg és meleg vizű forrásai táplálják.





Cikkajánló