Kinyíltak a szegedi lótuszok, őszig láthatod őket

A füvészkert egyik tavában található Közép-Európa legnagyobb indiailótusz-állománya, amit már 1932 óta lehet megcsodálni, és a botanikus kert büszkeségeként tartják számon.

Szerző:
MTI
Fotó:
facebook.com / Szegedi Tudományegyetem Füvészkert
2018. augusztus 6.

A füvészkert egyik tavában található Közép-Európa legnagyobb indiailótusz-állománya, amit már 1932 óta lehet megcsodálni, és a botanikus kert büszkeségeként tartják számon.

Bár a Lótusz Napokat már megtartották a hétvégén, a virágokat még őszig megnézheted a Szegedi Füvészkertben. A zöld levelek és a több száz, hatalmas rózsaszín virág szinte beborítják a vízfelületet - írja az MTI. Az állomány csaknem egyidős a botanikus kerttel, az első növények az alapítás után néhány esztendővel, 1932-ben az óföldeák-gencsháti Návay-kastély tavából kerültek Szegedre.

 


A növény Délkelet-Ázsiából és Ausztráliából származik. Szinte minden részét hasznosítják: a virágokkal a templomokat díszítik, a szárakat kirántják és elfogyasztják, a fiatal hajtásokat és leveleket salátaként vagy kompótként készítik el, a termést pirítják, kandírozzák, a nagyobb leveleket pedig csomagolásra használják.

Ezért is érdemes elmenni a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjébe

 


Néhány éve alakították ki a tó körül a japánkertet, ahol sétaösvényeken barangolva, fahidakon átkelve lehet megcsodálni a bambuszokat, cseresznyefákat, nőszirmokat, a tavon lévő szigetre besétálva pedig japán juharok, rododendronok, azáleák között találja magát a látogató.

 


2014-ben nyílt meg a nagyközönség számára a felújított trópusi üvegház, amely nemcsak azért figyelemreméltó, mert itt található az ország egyik leggazdagabb páfránygyűjteménye, a különböző látványelemek is megérnek egy misét. Az üvegház szélén körbefutó galériáról például egészen új perspektívából veheted szemügyre a tündérrózsákat, kancsókákat, vízijácintokat.

 


A 17 hektáros kert egyes részein más-más tematika szerint rendezték össze a növényeket, van például nyitvatermő gyűjtemény, gyógynövény- és fűszerkert, rózsakert, trópusi lepkekert, sásliliomos és levendulás is.

 

A szegedi füvészkert nyitvatartásáról és jegyárairól ide kattintva tájékozódhatsz! 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Öt hely, ahova virágzás alatt érdemes elmenni

Most a legszebb a Jeli Arborétum

Folytatódik a pécsi egyetemi botanikus kert felújítása

Cikkajánló