Kiss Péter emléke előtt tisztelegtek

Egy új teljesítmánytúra született a Mátrában. A Kancsendzöngán 2013-ban életét vesztett gyöngyösi hegymászóról elnevezett mátrai erőpróba a legkeményebb túrázókat is megizzasztotta.

Szerző:
tm.hu
Fotó:
Mészáros Viktor
2014. február 25.

Egy új teljesítmánytúra született a Mátrában. A Kancsendzöngán 2013-ban életét vesztett gyöngyösi hegymászóról elnevezett mátrai erőpróba a legkeményebb túrázókat is megizzasztotta.

900-1900-3000 méter szintkülönbséggel kellett számolniuk azoknak, akik az elsők között vágtak neki a Kiss Péter Emléktúra valamelyik távjának. A HÉRICS TTSE Kiss Péter családjával, valamint a Kékes Turista Egyesülettel közösen szervezte a megmérettetést, amelyen 57, 37 és 20 km-es távokon indulhattak el a teljesítménytúrázók.

 

Kiss Péter nemcsak jeles hegymászó volt, hanem barlangászként, terepfutóként és gyakorlott teljesítménytúrázóként is szép eredményeket ért el. Az emlékére első ízben megrendezett erőpróbán 829 álltak rajthoz, 794 túrázónak sikerült teljesítenie a vállalt távot. A versenyzők közel egyharmada nő volt, akik közül László Szilvia (57km), Szabó Ágnes (37km) és Bense Krisztina (20km) bizonyult a leggyorsabbnak.

 

 

 

A Kiss Péter emléktúrát 794 túrázónak sikerült teljesítenie (fotó: Mészáros Viktor)

 

A férfiak mezőnyében a leghosszabb távon a veszprémi Szekeres Tamás bizonyult a legjobbnak, mindössze 6 óra 28 perc alatt teljesítette a legkeményebb, 57 km-es távot. A 37 km-es Kánási Tamás, míg a legrövidebb távon Jaros Zsolt győzedelmeskedett.

 

Az emléktúrán külön kategóriában versenyezhettek a legidősebb túrázók. A hölgyek között 67 éves, a férfiaknál pedig 94 éves volt a rangidős.

 

Az eseményről a Gyöngyösi Televízió készített híradást:
<object width="680" height="510"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/S_lDhg4jeOA?version=3&hl=hu_HU"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube.com/v/S_lDhg4jeOA?version=3&hl=hu_HU" type="application/x-shockwave-flash" width="680" height="510" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

 

A túrázók a Kékestetőn létrehozott Kiss Péter Emlékparkot érintve emlékezhettek meg a fiatalon elhunyt sporttársukról.

 

A Kiss Péter Emléktúra végeredményét itt találjátok!

 

Kapcsolódó anyagaink:

Az év hegymászói
Fair Play-díjat javasol a hegymászószövetség Kiss Péternek
Kiss Péter: A felhők felett

 

Cikkajánló