Kiszáradt a debreceniek kedvelt kirándulóhelye

A hosszan tartó aszály következtében a Vekeri-tó pocsolyává zsugorodott össze.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Czeglédi Zsolt / MTI
Forrás:
idokep.hu
2022. július 5.

A hosszan tartó aszály következtében a Vekeri-tó pocsolyává zsugorodott össze.

Debrecentől mintegy 10 kilométerre található a környékbeliek kedvelt pihenőhelye, a Vekeri-tó. A Debrecen.hu szerint ez a hely az „Erdőspuszták egyik legnépszerűbb helye, mely Debrecenből busszal, autóval és kerékpárral is elérhető. Az erre kanyargó Panoráma út további látnivalók elérésére vezeti a túrázókat. Vadregényes úton juthatunk el ugyanis egyebek mellett a bánki arborétumhoz, valamint a fancsikai tavakhoz" – írják.

A nemrég még zöldellő környezet ma siralmas látványt nyújt. A széles víztükör helyén ma kicserepesedett, kopár tómeder és egy kis pocsolya látszik.

Az aszály igencsak megviseli a Debrecen környéki tájat, kb. 40-55 milliméterrel kevesebb csapadék hullott le az elmúlt 30 napban a sokévi átlaghoz viszonyítva – írja az idokep.hu. Az előrejelzések szerint a térségben kedd éjszaka érkezhet számottevőbb csapadék, de ennek java részét záporok, zivatarok adják majd, így kis területen is jelentős eltérések adódhatnak a lehullott csapadék mennyiségét illetően. A csapadékhiány nem csupán a Vekeri-tavat, más vizeinket is sújtja, ezért ha a vízpartra vagy strandolni készülsz, nem csak az Időkép vízhőmérséklet-térképét érdemes lecsekkolnod: sajnos a hőség egyre drasztikusabb vízszintcsökkenést eredményez többek között a Velencei-tó és a Tisza esetében is. A Velencei-tóval és csökkenő vízszintjével bővebben ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Cikkajánló