Kiszáradt tóból gazdag élőhely

Kiszáradt halastavat alakítanak át vizes élőhellyé Tatán. A terület szabadidős és ismeretterjesztő célokat tölt majd be.

Szerző:
MTI
Fotó:
Shutterstock
2015. április 10.

Kiszáradt halastavat alakítanak át vizes élőhellyé Tatán. A terület szabadidős és ismeretterjesztő célokat tölt majd be.

A tavak a nyári ludak vonulásának fontos állomásai

 

Mürkl Levente, a program szakmai vezetője elmondta: közel százezer köbméter száraz iszapot kotornak ki a 22 hektáros tóból. Az anyagból többek között fészkelő szigetet alakítanak ki a vízi madaraknak és megerősítik a gátakat. A korábbi élővilág visszaállítása érdekében a tó környezetében is honos, vizes élőhelyre jellemző növényeket telepítenek.


A tóban nem lesz haltenyésztés vagy halászati tevékenység, partján egy madármegfigyelő tornyot emelnek. A munkálatok 275 millió forintos költségének 99 százaléka uniós támogatásból származik.


Az érintett terület Réti halastavak néven ismert, az Öreg-tó és a Tata és Naszály között elterülő Ferencmajori-halastavak között található. Mindkét tó a madárvonulási útvonalak mentén fekszik, nemzetközi jelentőségű vizes élőhely, szerepel az egyik legrégebbi természetvédelmi megállapodás, a ramsari egyezmény listáján.


A Réti halastavakat az Esterházyak építették 1896-ban. Létesítésük előtt nádasok, mocsarak húzódtak Tatától a Dunáig. A nagy kiterjedésű lápvidéket az Által-ér és a helyi, bővizű langyos források táplálták. A most kialakított halastó vízutánpótlásához ismét felhasználják a források vizét, amelyek a térségi bányaművelés megszűnése után újrafakadtak.

 

 

Cikkajánló