Klein Dávid a második magyar, aki meghódította a Manaszlut

A Föld nyolcadik legmagasabb hegye, a 8156 méteres Manaszlu megmászása után, egyszemélyes, oxigénpalack nélküli expedíciójáról visszatérve a hegymászó részletesen beszámolt a tapasztalatairól.

Szerző:
MTI/sourcing.hu
Fotó:
Klein Dávid/facebook
2015. október 20.

A Föld nyolcadik legmagasabb hegye, a 8156 méteres Manaszlu megmászása után, egyszemélyes, oxigénpalack nélküli expedíciójáról visszatérve a hegymászó részletesen beszámolt a tapasztalatairól.

Klein Dávid a 2013-ban a Kancsendzöngán elhunyt Erőss Zsolt után a második magyar hegymászó, aki felért a nepáli Manaszlu csúcsára. Az egyszemélyes Sourcing Manaslu Expedíció (2015) augusztus 31-én indult és október 13-ig tartott, a mászás alatt Klein Dávid összesen 26 napot töltött a hegyen a 4850 méter magasban kiépített alaptáborban vagy afölött. A hegymászó az expedíció alatt oxigénpalack, társ és serpák, valamint mindenféle támogató személyzet nélkül, rendkívül könnyű felszereléssel mászott.

 

Klein Dávid az esemény záró sajtótájékoztatóján (Fotó: Mohai Balázs/MTI)

 

Klein Dávid naplójából (szeptember 28.)

o „Pávellel 2.30-kor találkozunk a mi táborunk közösségi sátránál. Iszunk egy meleg teát (a konyha rém rendes, a kifejezett kérésem ellenére felkeltek, hogy meleg vizet készítsenek), meggyújtjuk - minden bizonnyal utoljára - a tüzet az oltárnál (én még egy versszakot el is énekelgetek az 50 vers Hanuman dicséretére című dalocskából), majd nyomás felfelé.”

Forrás: www.sourcing.hu

Klein az expedíciót értékelő sajtótájékoztatón elmondta: a szokatlanul havas csúcs meghódítása ugyan technikailag nem különösebben nehéz kihívás, ám veszélyes az első és a második tábor közötti függőgleccser, valamint a második tábor felett elterülő, 400-500 méter hosszú, közepes dőlésszögű - vagyis a lavinák elindulásához rendkívül kedvező - emelkedő miatt.


Mint fogalmazott, amikor akklimatizációs célból először járt a második táborban, egész éjszaka kabátban és bakancsban feküdt a kezében késsel, rettegve attól, hogy a havazás miatt lavina söpör végig a sátrakon. „Utólag azt mondom, hogy le kellett volna jönni, az lett volna a becsületes megoldás” - fűzte hozzá.


Klein Dávid elmondta, hogy a himalájai viszonyokhoz képest az alaptábor meglehetősen alacsonyan, a fagyhatár alatt fekszik, így rossz idő esetén a könnyen takarítható hó helyett eső esik. A megázott felszerelés később könnyedén megfagy, így az eső az elektronikai eszközökre is jóval ártalmasabb, mint az egyszerűen lesöpörhető hó. 

 

A Manaszlu a nyolcadik legmagasabb hegy a földön

 

Klein Dávid naplójából (október 1.)

o „Végül a csúcsgerincen néztem végig egy pompázatos napfelkeltét. Az elő-csúcsot 6 és 7 között érhettem el. A valódi csúcsra a traverzet leginkább a tömeg nehezítette: a keskeny gerincen elég sokan szerettünk volna felkapaszkodni.”

Forrás: www.sourcing.hu

A hegymászó az I-es tábor fölé csak egy könnyű, egyrétegű sátrat vitt magával, az egész expedíció alatt pedig összesen két gázpalackot használt el főzéshez. Semmit sem hagyott fent a hegyen, minden felszerelését, szemetét lehozta magával a sikeres csúcstámadás után.


Klein Dávid a 7450 méter magasban felállított IV-es táborból szeptember 30-án, éjfél előtt indul el a Manaszlu főcsúcsára, ahová október 1-jén 6 óra 30 perckor ért fel. A csúcstámadáskor a legnagyobb nehézséget az ugyanabban az időben induló, ezért a csúcs alatt összetorlódó 20-30 hegymászó okozta hosszú várakozás jelentette.

 

Gyönyörű, de barátságtalan vidék (Fotó: Shutterstock)


A hegymászó a Nepálban szerzett tapasztalatairól elmondta, hogy a Manaszlut övező rendkívül mély völgyekben a Himalájában megszokott sziklás-köves táj helyett buja növényzet, szinte trópusi élővilágú környék fogadja a túrázót. Ugyan a tavaszi pusztító földrengések nyoma mindenütt felfedezhető, a károkat mindenhol igyekeznek helyrehozni, és a helyiek számára az a legnagyobb segítség, ha visszatérnek a turisták. 

 

Klein Dávid naplójából (október 8.)

o „Állok a fürdőszobában, nézem a szakállamtól kétszer akkora fejemet, égett arcomat, lesoványodott testemet, és hullafáradt vagyok. És maradéktalanul boldog.”

Forrás: www.sourcing.hu

A tizennégy nyolcezres csúcsból tizenegyen már járt magyar állampolgár, mára csupán a K2, az Annapurna és a Shisha Pangma főcsúcsa maradt hátra. Klein elárulta, hogy 2016 tavaszán szeretné meghódítani az Annapurnát; a 8091 méteres csúcsnak elsősorban a déli - kevésbé lavinaveszélyes, de technikailag igen nehéz - oldala vonzza. Megjegyezte azonban, hogy ennek a tervnek a megvalósításához már csapatra lesz szükség.

 

 

  

A Manaszlu 2015-ben
A Manaszlu csúcsát az idei őszi szezonig több mint nyolcszázan kísérelték meghódítani, és a becslések szerint mintegy hatvan hegymászónak sikerült is, többségüknek oxigénpalackkal. Idén egyetlen tragikus kimenetelű baleset történt a hegyen: 2015. október elsejéről másodikára virradóan Benedek Zoltán magyar származású osztrák hegymászó a csúcs elérése után vesztette életét, valószínűleg tüdőödéma következtében.
 
 

Kapcsolódó cikkeink: 

Elmarad a csúcstámadás a K2-n

Így segít a Hópárduc felesége a gyerekeknek

Elhunyt hegymászóink emlékére

 

Cikkajánló