Hírek

Kora tavasszal keletkezik a legtöbb erdőtűz

A szentendrei Nyerges-hegy oldalában az erdei avar, Fóton a nádas égett több hektáron a hétvégén.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
PMKI Szentendre HTP / Katasztrófavédelem
Forrás:
Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Nébih
2021. március 8.

A szentendrei Nyerges-hegy oldalában az erdei avar, Fóton a nádas égett több hektáron a hétvégén.

„Vasárnap délután az erdő aljnövényzete gyulladt ki Szentendre külterületén, a Nyerges-hegy oldalán. A tűz a száraz avaron gyorsan terjedt, a tűzoltók kiérkezésekor közel hat hektáron égett már az aljnövényzet. A lángokat a szentendrei, fővárosi hivatásos, a leányfalui önkéntes tűzoltók oltották el, akadályozták meg a tűz továbbterjedését, majd vizsgálták át a leégett kilenc hektáros területet” – írja a Pest Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság honlapján.

Fót külső részén is bevetésen voltak a hétvégén a tűzoltók, ugyanis itt a nádas lángolt összesen nyolc hektárnyi területen. Alább láthatjátok a katasztrófavédelem videóját az oltásról:

A tavaszi szárazság és a szeles idő a tüzek kialakulásának és terjedésének szempontjából az egyik legveszélyesebb periódus a természetben, ilyenkor gyakorta előfordulhat, hogy lángra kap a növényzet. A tűz tovaterjedését továbbá segíti, hogy a vegetáció még nem zöldült ki, és az előző évről nagy mennyiségű elszáradt lágyszárú növényzet, illetve lomb található az erdei ösvényeken, amely száraz időben könnyen meggyulladhat.

A tavaszi vegetációtüzek főként lombos erdősítésekben és fiatalosokban, cserjésekben és gyepterületeken keletkeznek. A „gazosok”, árokpartok meggyújtása, meggyulladása, a tűz őrizetlenül hagyása nemcsak sok hektár fiatal erdő pusztulását okozza, hanem súlyos károkat is okoz a tavasszal éledő természetnek, elpusztítva több állatfaj kicsinyeit – olvasható a Nébih oldalán.

A legtöbb szabadtéri tüzet sajnos sok esetben az emberi hanyagság, felelőtlenség eredményezi, például a gondatlan dohányzás, a felelőtlen tűzrakás, a figyelmetlen grillezés, a szabálytalan tarló- és gazégetés.

Ezért ebben az időszakban az erdőjáróknak is érdemes fokozottan figyelni a biztonságos tűzgyújtás körülményeire, mivel egy kis odafigyeléssel megelőzhető a baj. A tűzgyújtás szabályairól ide kattintva tájékozódhatsz.

Cikkajánló