Koros kérgesek

Hol él a legidősebb magyar fa? Adhatunk-e erre a kérdésre választ?

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Ökotárs Alapítvány - Pusztai Péter -Hédervári polgármesteri hivatal
2013. augusztus 16.

Hol él a legidősebb magyar fa? Adhatunk-e erre a kérdésre választ?

Hogy pontosan melyik hazánk legidősebb fája, azt lehetetlen tökéletes magabiztossággal megmondani, de hogy melyeket tartják a legkorosabbaknak, arra már bátrabban vállalkozhatunk.

 

Amíg bolygónk más részein akadnak olyan élő famatuzsálemek, amelyek becsült kora elérheti akár a tízezer évet is, hazánkban nem él olyan, amelyik idősebb ezer évnél. A fák pontos korát nagyon nehéz meghatározni. Az évgyűrűk rendszerint csak közelítő pontossággal nyújtanak információt a fák életkorát illetően, de a több százados belülről korhadt tölgyek és platánok esetében szinte lehetetlen évre pontosítani a fa születésének dátumát.

 

A zsennyei öreg tölgyet tartották sokáig a legidősebbnek hazánkban. Egyes vélemények szerint már Szent István korában élhetett a belülről teljesen szétkorhadt, de még az ezredfordulón is virágzó védett fa. 2006 tavaszán egy vihar végleg elpusztította, így a héderváriak “örülhettek”, hiszen a legtöbb vélemény szerint a 800 év körüli Árpád-tölgy lett Magyarország legvénebbnek tartott fája. Sajnos ez a fa is pusztulóban van, igaz a helyiek nagyon igyekeznek, hogy egyetlen élő oldalágát megmentsék, vélhetően ez a növény sem fog már nagyon sokáig élni.
 

 

A szőkedencsi hársat egy évszázaddal saccolják fiatalabbnak a szakértők, de mások szerint könnyen lehet hogy ez a fa is közelebb van az ezer évhez, mint egyesek gondolják. Egy biztos, ez a lélegzetelállító hatalmasság, teljes egészében él és virul a szőkedencsi temetőben, sőt titkokat őriz. Az egyik ilyen titok éppen akkor került felszínre, amikor a matuzsálem védelmében árkot ástak a hárs körül, felfedezték egy régi templom romjait.

Egy arborétumban élő platán lehet talán még esélyes a legöregebb címre. A letenyei matuzsálemet fél évezredesre saccolják és 2010-ben az Év Fája címet is elnyerte. A szerelmesek fájaként is ismert platán már számtalan esküvői párról készült fényképhez adta a meghitt hátteret és biztos sok mindent látott, megélt, de szerencsére teljesen egészséges.
 

 

Több évszázados fák sok helyen élnek még hazánkban, a leghíresebbeket, legszebbeket Felsőmocsoládon, Oszkón, Ságváron, Ötvöskónyiban és Dévaványán láthatjátok. Ha van információtok, fényképfelvételetek minden bizonnyal szép kort megért matuzsálemekről, osszátok meg velünk a Turistamagazin hivatalos közösségi oldalán. Kedvenc fátokról is küldhettek bátran képet! Akik pedig szeretnének még több érdekességet megtudni a különleges fásszárúakról, szívesen ajánljuk nekik a következő oldalakat:


Faápolók
Dendrománia - Magyarország legnagyobb fái
A világ ma ismert legnagyobb élőlénye

Cikkajánló