Közeli helyek 2014 top desztinációi között

A New York Times idén is összeállította az aktuális "Where to Go?" listáját, amelyre több hazánk közelében található város is felkerült a klasszikus úticélok mellett.

Szerző:
forrás: turizmusonline.hu
Fotó:
Arian Zwegers
Michael Welsing
Pudelek
Sima Dimitric
2014. január 19.

A New York Times idén is összeállította az aktuális "Where to Go?" listáját, amelyre több hazánk közelében található város is felkerült a klasszikus úticélok mellett.

A New York Times által ajánlott úti célok között találhatjuk a Seychelles-szigeteket, a Niagara-vízesést, Tajvant, Fokvárost vagy éppen Ecuadort. Ami számunkra érdekesebb, hogy elérhető távolságban lévő helyszínek is felkerültek a turisztikai szempontból fontos listára, ugyanakkor magyarországi helyszín az idén nincs az amerikai toplistán. Mint minden toplista, természetesen ez is szubjektív, ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy tavaly egy magyar város, Pécs is szerepelt a listán.

 

Az nem mondható meglepőnek, hogy a Budapesttől 243 kilométerre található Bécs az ajánlott úti célok között van, hiszen még mindig a közép-európai térség egyik legjelentősebb városa. Budapestről legkényelmesebben Railjet vonatokkal juthatunk ki az osztrák fővárosba körülbelül 2,5 óra alatt, átszállás nélkül. Utazunk is szép számmal, olyannyira, hogy a karácsonyi ünnepek alatt a megszokottnál több járat szállította az utasokat Bécsbe.

 

A cikk szerzője kiemeli, hogy idén érdemes ellátogatni Bécsben a Sigmund Freud Múzeumba az osztrák pszichoanalitikus halálának 75. évfordulója alkalmából. A 100 éve kitört I. világháború kapcsán is látványos tárlatokat látogathatunk, továbbá részt vehetünk az Európai Békemeneten. Diszkrét utalás jelzi, hogy a több közvetlen járat (USA-ba) és a bővülő szálláshelyek is jó pontokat szereztek Bécsnek.

 

 

A Vajdaságban, Szerbia északi részén található Szabadka elsősorban többszáz éves múltú helyi bora miatt került fel a listára. Habár az elmúlt évtizedekben a térség nem tudott olyan bort előállítani, amely megfelelt a nemzetközi elvárásoknak, ma már minőségi bort kínál köszönhetően a kisebb helyi pincészeteknek. A Szabadkára érkező turisták legkedveltebb programja a Palic-bortúra. Budapestről vonattal (átszállás nélkül) körülbelül 3,5 óra alatt érünk Szabadkára.

 

 

A Zágrábtól északra fekvő, 50 ezer lakosú Varasd, a térség egyik legsokszínűbb városa építészeti és kulturális szempontból, hiszen 1767-ben a horvát királyi tanács székhelyévé is vált Mária Terézia rendelete következtében. Érdemes meglátogatni a 12. században épült várat, valamint a város kiváló állapotban található barokk épületeit, amelyek remek hangulatot teremtenek a város barokk zenei koncertjeihez. A zenei fesztiválok egyébként szerves részét képezik Varasdnak. A New York Times a Radar fesztivált emeli ki, ahol többek között Bob Dylan és Santana is fellépett. Budapestről az M7-es autópályán könnyedén elérhető a magyar határ közelében fekvő város.

 


 

A teljes 52 várost magában foglaló lista ezen a linken érhető el.

Cikkajánló