Külföldön is felfigyeltek a Galya-kilátóra

A tavaly átadott kilátóra méltán lehetünk büszkék: a Daily Mail és a Gizmag egyaránt egyedülállóként írja le a Péter hegyesén magasodó építményt.

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila
Tassy Márk
Garancsi Kata
Bujnovszky Tamás
2016. február 26.

A tavaly átadott kilátóra méltán lehetünk büszkék: a Daily Mail és a Gizmag egyaránt egyedülállóként írja le a Péter hegyesén magasodó építményt.

 

Úgy tűnik, a lélegzetelállító kilátás és a különleges kialakítású bivakszobák a külföldi online média figyelmét is felkeltették. Gazdag képanyaggal megtűzdelve méltatta a Daily Mail a Galya-kilátót a napokban megjelent online cikkében, kitérve az egyedi szálláshelyek bemutatására és a népszerű túraútvonalak közelségére. A Gizmag szintén rendhagyónak nevezi Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron építészek munkáját, amellyel tavaly két díjat is nyertek a Média Építészeti Díja versenyen. 

 

A kilátóról más külföldi oldalakon is hírt adtak (a Designboom cikke itt, az Archdaily cikke itt olvasható), de Galyatető turistacentruma is népszerű (ide és ide kattintva olvashatsz egy-egy angol nyelvű összefoglalót). A Magyar Természetjáró Szövetséghez azóta folyamatosan érkeznek visszajelzések még Kínából, Japánból, Angliából, Amerikából és Ausztráliából is. 

 

 

360°-os panoráma csaknem 1000 méter magasból

 

Az eredetileg 17 méteres kilátó tetejére a múltban egy belső, rozsdás csigalépcsőn lehetett feljutni, fent pedig egy kevésbé impozáns vasketrecből nézelődhetett a túrázó. A felújítás során a kilátót 13 méterrel magasították meg, kívülre pedig két lépcsősor került. A beléptetőkaput elhagyva, 200 forint bedobása után, 162 lépcsőfokot kell leküzdeniük a látogatóknak. A közel 1000 méteres magasságban lévő tetőteraszról 360°-os panorámában lehet gyönyörködni. A torony belsejében három hangulatos, színes ablakokkal és kör alakú ajtókkal ellátott helyiség várja a bivakolni vágyókat 2.000 Ft/fő/éj áron. Még többet itt tudhatsz meg: www.galyakilato.hu

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

GTC-effektus - Hegyi minimalizmus újracsomagolva

Galyatetői átadó képekben

A legjobb épület a Galya-kilátó lett a Média Építészeti Díja versenyen

Galyattrakció (videóval)

Cikkajánló