Különleges bolygóegyüttállások és hullócsillagok a decemberi égbolton

Az év utolsó hónapjában mintha az éjszakai égbolt is ünneplőbe öltözne. Mutatjuk, mi mindent láthatunk majd az égen.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép
illusztráció)
Forrás:
Svábhegyi Csillagvizsgáló blog
2021. december 3.

Az év utolsó hónapjában mintha az éjszakai égbolt is ünneplőbe öltözne. Mutatjuk, mi mindent láthatunk majd az égen.

December 4-én teljes napfogyatkozás lesz – csak éppen nem nálunk, hanem az Antarktiszon, de ne csüggedjünk, mert az eseményt élőben közvetítik. A videót a Svábhegyi Csillagvizsgáló Facebook-oldalán is megosztják majd, közvetlenül pedig itt érjük el. Magyar idő szerint 8.33-kor lesz a napfogyatkozás maximuma.

Szabad szemmel is megfigyelhetjük december 7-én a Vénuszt, ami ezen a napon lesz a legfényesebb egész évben, annyira, hogy még a nappali égbolton is látható lesz. December 10-én fantasztikus bolygóegyüttállást vehetünk szemügyre: a Hold, a Jupiter, a Szaturnusz és a Vénusz sorakoznak majd egy vonalban egymás mellett. Egyenként, távcsővel is érdemes őket szemügyre venni, de a különleges együttállás szabad szemmel is látható lesz kora este a déli-délnyugati égbolton.

A hónap egyik „fő attrakciójához” szintén csak a saját szemünkre és meleg öltözetre lesz szükségünk. December 14-én jönnek a Geminidák, a Geimini, azaz az Ikrek csillagkép felől érkező meteorraj. Óránként akár 30 hullócsillagot is elcsíphetünk.

A Geminidák még az augusztusi Perseidáknál is fényesebbek lehetnek, és sűrűbben hullhatnak.

Ez a meteorraj azért nagyon különleges, mert nem egy üstökösből, hanem egy kisbolygóból származik, név szerint a 3200 Phaethonból. Ezért a szemcsék jelentős része is nagyobb.

December 21-én jön a téli napforduló, amikor az éjszaka a leghosszabb az évben, majd ettől kezdve apránként rövidül. Titkos tipp: ha többet szeretnél tudni erről a jeles napról és a hozzá kapcsolódó ünnepekről és mitológiai vonatkozásokról, less be az adventi kalendáriumunkba ezen a napon is!

A tippeket a Svábhegyi Csillagvizsgáló blogjáról gyűjtöttük.

Cikkajánló