Különleges élményeket tartogató tavaszi túrák – Hétvégi programajánló

Most, hogy az április kánikula véget ért, újra igazi tavaszi hangulatban túrázhatunk a hétvégén. Ehhez ajánlunk néhány remek, szakvezetéses túrát, ahol a táj szépsége mellett extra érdekességek is várnak bennünket.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila / MTSZ (Kiemelt kép)
2024. április 16.

Most, hogy az április kánikula véget ért, újra igazi tavaszi hangulatban túrázhatunk a hétvégén. Ehhez ajánlunk néhány remek, szakvezetéses túrát, ahol a táj szépsége mellett extra érdekességek is várnak bennünket.

Bunkertúra a Strázsa-hegyen

A túra során a részvevők megismerkedhetnek a hegyen található négy bunker típussal, megnézhetik a harckocsi-mosó tavakat és a vízi átkelés gyakorlására szolgáló medencét is. A túra végső állomása a Kis-Strázsa hegyen található irányító torony, ami most kilátóként üzemel.


Gyalogoljunk át a Kígyósi-pusztán!

A Föld napja alkalmából gyalogtúrára várják az érdeklődőket a Békéscsaba közelében található Kígyósi-pusztára. A kirándulás során a táj természeti és kultúrtörténeti értékeit egyaránt megismerhetik a résztvevők. A csapat Szabadkígyósról Kétegyházára gyalogol el, a 15 km-es túra során szakember vezetésével ismerhetik meg a puszta élővilágát.


Túra és tavaszi nagytakarítás a Kékes tanösvényen

A szakvezetett túra során a résztvevők megismerkedhetnek ennek a különleges adottságú területnek a kialakulásával, élővilágával, kultúrtörténeti vonatkozásaival, de sok érdekességet hallhatnak az itt folyó gyakorlati természetvédelmi munkával kapcsolatban is. A program csatlakozik a "Tavaszi nagytakarítás-takarítsuk ki együtt a természetet!” akcióhoz is, így a csapat a túra során az ország legmagasabban fekvő tanösvényét meg is tisztítja a szeméttől.


Sziki barangolás a Bába-széken

A szikes talajok és az Európában egyedülálló, jól fejlett szikpadkák jelentik a Dunatetétlen környéki védett terület talajtani és geomorfológiai értékét. A túra során a résztvevők megismerhetik a szikes puszta jellegzetes növénytársulásait, gyönyörködhetnek a legkorábban nyíló orchideánk, az agárkosbor szépségében, de bepillantást nyerhetnek a vízimadarak mindennapi életébe is.


Erdőkóstoló túra az Aggteleki-karszton

Érdekelnek a vadon termő növények és azok felhasználása? Akkor ez a túra rád vár. Az Aggteleki-karszton, egész pontosan a Vörös-tó környékén szakember vezetésével ismerheted és kóstolhatod meg a környék erdőinek, rétjeinek ehető vadon termő növényeit. A program minimum 5 fő részvételével indul.

Cikkajánló