Különleges fekete rigót kaptak lencsevégre

Egy szokatlan kinézetű madár tűnt fel a Szentendrei-szigeten, mint kiderült, a nagyrészt fehér tollakkal ékeskedő énekesmadár egy fekete rigó.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Hudák Zsófi
2023. március 8.

Egy szokatlan kinézetű madár tűnt fel a Szentendrei-szigeten, mint kiderült, a nagyrészt fehér tollakkal ékeskedő énekesmadár egy fekete rigó.

Pár napja kapta lencsevégre Hudák Zsófi ezt a különleges kinézetű madarat Surányban, a Szentendrei-szigeten. Még sosem látott ilyet, úgyhogy elsőre nem is tudta, milyen madárhoz van szerencséje, de gyorsan előkapta telefonját, hogy megörökítse.

„Szerencsére elég közel engedett magához, de azért igyekeznem kellett, mert csak néhány másodpercig volt a kőoszlopon, aztán elrepült.”

Egy madárhatározós csoportba töltötte fel képeit, itt derült ki, hogy egy nem mindennapi, leucisztikus fekete rigóval találkozott.

A leucizmus egy részleges pigmenthiányos állapot, amelyet genetikai rendellenesség okoz. A leucisztikus egyedek nem rendelkeznek megfelelő rejtőszínezettel, így általában nem sokáig maradnak életben a természetben, ráadásul a pigmenthiány látászavarokat, illetve fényérzékenységet is okoz.

Bár ritka a természetben a festékhiányos állat, mégis előfordulnak olykor, sőt, fehér tollazatú fekete rigóról már mi is számoltunk be többször. Bukkant már fel teljesen fehér példány Cserépfalun és Vasszécsenyben, a mostanihoz hasonló, érdekesen fehér és fekete egyedet pedig Pécsett fotóztak korábban.

Cikkajánló