Gyönyörű albínó fülesbaglyot fotóztak Karcagon

Igazi kuriózumot, albínó erdei fülesbaglyot kaptak lencsevégre a karcagi görögkeleti ortodox templom kertjében.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Varga László
2023. január 23.

Igazi kuriózumot, albínó erdei fülesbaglyot kaptak lencsevégre a karcagi görögkeleti ortodox templom kertjében.

Hétfő estig zajlik a Magyar Madártani Egyesület (MME) országos erdeifülesbagoly-számlálása, melynek során hétvégén a karcagi görögkeleti templom kertjében egy különleges, hófehér egyedre figyelt fel Dávid-Kiss Borbála kisújszállási természetfotós. Jelentette az esetet, majd Varga László, a Madárkórház Alapítvány turisztikai menedzsere a helyszínre kiérkezve meg is örökítette a ritka, albínó példányt.

Elmondása szerint ez a különleges példány igazi kuriózumnak számít, és nemcsak a bagolykedvelő, természetszerető emberek, hanem a terepmadarászok is csodájára járnak. A Madárkórház Alapítványhoz is csupán 2-3 évente kerül be egy-egy faj ilyen különleges egyede. Utoljára 2020 elején Veszprém megyében készült videó egy albínó fülesbagolyról.

Albinizmus vagy pigmenthiány

A pigmenthiány bármilyen vadállatnál előfordulhat. Ez lehet egész testre kiterjedő albinizmus, ilyenkor a szem piros, az emlősöknél az orr előtti szőrtelen terület rózsaszín, a flavizmus esetében egyes szaruképletek vagy a szivárványhártya lehet barna.

A természetben a normálistól eltérő fehér színezet hátrányt jelent. Egyrészt fényérzékenységet okoz, másrészt – a természetes védőszín hiányában – az állat nem tud elrejtőzni, így nagyobb eséllyel lesz ragadozók zsákmánya.

Cikkajánló