Különleges négyes együttállás lesz megfigyelhető ma az égbolton

A Jupiter, a Hold, az Uránusz és a Fiastyúk együttállását jórészt akár szabad szemmel is láthatjuk ma.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Svábhegyi Csillagvizsgáló/Könyves-Tóth Réka
2024. március 14.

A Jupiter, a Hold, az Uránusz és a Fiastyúk együttállását jórészt akár szabad szemmel is láthatjuk ma.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán csíptük el a hírt, amely szerint ma este 8 óra körül érdemes lesz felnézni az égboltra, mert érdekes látványban lehet részünk. Először is keressük meg a Holdat (a holdsarló ma, azaz március 14-én 25%-osank látszik majd), alatta, körülbelül 11 fokos távolságban trónol a Jupiter, ami -2 magnitúdós fényességgel tündököl. Távcsővel vagy binokulárral a holdjait is láthatjuk.

Közöttük nagyjából félúton akár már egy kisebb távcsővel is láthatjuk az Uránuszt. Ha összekötjük a három égitestet, a Hold fölött láthatjuk a 7 csillagból álló Plejádok vagy Fiastyúk csillagképet.

Itt még nincs vége a látnivalók sorának, ugyanis az este folyamán megfigyelhető lesz a Téli Hatszög nevű alakzat is, ami a téli égbolt csillagképeinek a legfényesebb csillagait köti össze: az Ikrek csillagképben látható Polluxot, a Szekeres csillagkép Capelláját, a Bikában látszó Aldeberant, az Orion Rigeljét, a Nagy Kutya Siriusát és a Kis Kutya Procyonját. „Az alakzat közepén a mostanában a hírekben szupernóva-robbanás előtt álló csillagként megjelenő Betelgeuze nevű szuperóriás csillag virít jellegzetes, szabad szemmel is narancssárgás-vörösesnek látszó fényével” – írja a csillagvizsgáló oldala.

Még egy tippet adnak: ma a 12P/Pons-Brooks üstököst is meg lehet figyelni, az Androméda csillagkép közelében keressük. Ehhez már távcsőre lesz szükségünk.

Cikkajánló