Különleges sólymot ápolnak a Hortobágyi Madárkórházban

Az intézménybe januárban került be egy Feldegg-sólyom. Egyelőre nem tudják, hogy megszökött solymász madárról van-e szó vagy egy kóbor egyedről, amely a Földközi-tenger partjáról tévedt ide.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Czeglédi Zsolt / MTI
2021. február 22.

Az intézménybe januárban került be egy Feldegg-sólyom. Egyelőre nem tudják, hogy megszökött solymász madárról van-e szó vagy egy kóbor egyedről, amely a Földközi-tenger partjáról tévedt ide.

A Feldegg-sólyom –a sivatagok kivételével – Afrika egész területén elterjedt, és Dél-Európában is megfigyelhető, különösen a téli hónapokban. Nálunk kifejezetten ritka kóborló, fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100 000 forint.

A madár januárban került be a Hortobágyi Madárkórházba, hamarosan elengedhető állapotban lesz, addig azonban ki kell deríteni, hogy vad madárról vagy egy szökött solymász madárról van-e szó. Ez utóbbira azonban nincs túl sok esély, mivel a Feldegg-sólyom ritka a solymászok körében, és mostanra már tudnának róla, ha valakitől megszökött volna.

Persze itt felmerül az illegális tartás lehetősége is, a Hortobágyi Madárkórház szakemberei szerint azonban ez sem valószínű: „Illegálisan elég nehéz hozzájutni és becsempészni az országba, ráadásul ennek semmi értelme, mert a kevés vadászmadár és a solymászok jogkövető magatartása miatt úgyis hamar lelepleződne a madár és a tartója is” – írják oldalukon.

Épp ezért szerintük az a legvalószínűbb, hogy a madár a Földközi-tenger környékéről tévedt ide. A Feldegg-sólyom elsősorban sziklahasadékokban fészkel, zsákámyát leginkább rigóméretű madarak és denevérek jelentik, amiket röptükben, a levegőben kap el.

A faj nevét egyébként Christoph Freiherr Fellner von Feldegg báróról (1779-1845) kapta, aki amellett, hogy az osztrák hadsereg ezredese volt, ornitológusként is ismert. Különösen Dalmácia madarai érdekelték, mivel sokáig ott szolgált. Hatalmas, több mint 4500 darabból állattani gyűjteménye is volt, amit később a prágai Természettudományi Múzeum kapott meg.

Cikkajánló