Különös dolgok a természetben

Földből előtörő metrókocsi, óriáskéz a hegyoldalban, piros telefonkészülék az erdő szélén és egy hatalmas, vízben álló monstrum is bekerült – egyebek mellett – top 10-es válogatásunkba. A meglehetősen szubjektív gyűjtésünk célja meglehetősen egyszerű volt: igyekeztünk azokat a dolgokat összeszedni, amelyek emlékezetes meglepetésként maradtak meg bennünk terepi élményeink közül. Első rész.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Csanádi Márton (Kiemelt kép)
2023. augusztus 15.

Földből előtörő metrókocsi, óriáskéz a hegyoldalban, piros telefonkészülék az erdő szélén és egy hatalmas, vízben álló monstrum is bekerült – egyebek mellett – top 10-es válogatásunkba. A meglehetősen szubjektív gyűjtésünk célja meglehetősen egyszerű volt: igyekeztünk azokat a dolgokat összeszedni, amelyek emlékezetes meglepetésként maradtak meg bennünk terepi élményeink közül. Első rész.

1. Földből előbukkanó metrókocsi

Csákberényig ugyan egyik fővárosi metróvonal sem ér el, aki viszont arra jár, jó eséllyel meg fog pillantani egy metrókocsit a település határában, méghozzá nem mindennapi helyzetben és fényezéssel. A Földből kitörő metrókocsi gyakorlatilag egy gigantikus műalkotásnak számít, Zsemlye Ildikó szobrászművész tervei alapján helyezték el, és eredetileg két svéd graffitiművész pingálta ki az oldalait, de az évek alatt jelentősen átalakult a dekoráció. 2016 májusában adták át, és azóta nem csupán helyi, de országos szintű kuriózum lett, ami nem is csoda, hiszen elég ritkán lát az ember ilyesmit, így meglehetősen gyakran tűnik fel háttérként különböző közösségi oldalakon, és a Google Térkép is „ismeri”. Az installáció egyébként a Na Mi Újság, Wagner Úr? Kulturális és Sportegyesületnek köszönhető, ők vásárolták és mentették meg annak idején az M2-es vonalon közlekedő, 144-es számú kocsit a fémhulladékká válástól. Az alkotást a település Söréd felé eső oldalán találjuk, közvetlenül az út mellett, és ha már arra járunk, ne hagyjuk ki a közeli Csókakő várát sem!

2. Óriáskéz a hegyoldalban

A Felsőtold és Hollókő közötti kéktúraszakaszon, egészen pontosan Felsőtoldtól északnyugatra, a Szekerce- és a Zsunyi-patak által közrefogott, 435 méter magas Szár-hegy déli oldalában találjuk ezt a gigantikus kézfejet. A kilátóteraszként funkcionáló alkotást egy helyi közösség, a Farkaskútvölgy Hagyományőrző és Lótenyésztő SE kérésére Csíkszentmihályi Benjámin tervezte és építette a környék holt fáinak anyagából. Hogy miért is álmodták ide a sokak fantáziáját beindító kezet, arról az egyesület Facebook-oldalán az alábbiakat olvashatjuk:

Bakancslistánkon volt, hogy valami maradandót alkossunk. Így született meg a túrázóknak is egy szép úti cél, ahonnan belátni az egész vidéket. Nekünk pedig egy elmélkedőpont, ahonnét a birtokot álmodhatjuk tovább.

Elmélkedni egyébként tökéletesen lehet a tenyérben, ahonnan a Cserhát hullámzó vonulataira, a közeli Felső- és Alsótoldra, valamint az alattunk 20 hektáron elterülő festői Farkaskútvölgy környezetére látunk rá. A kizárólag gyalogosan megközelíthető kilátópontot leggyorsabban Felsőtoldról 1,5 kilométeres sétával érhetjük el, de Hollókőről is csupán 2,5 kilométert kell megtenni. Bár a turistatérképek még nem jelölik a helyet, a Google Térkép felületén már megtaláljuk „A sors keze”, illetve „Isten tenyere kilátó” néven.

3. Telefon a fák között

Manapság már a városokban is kuriózumnak számít egy-egy nyilvános telefonkészülék, éppen ezért még furcsábbnak hat, ha egy erdő szélén bukkanunk ilyesmire. Aki már teljesítette az Országos Kéktúra Pilisszentlászló és Visegrád között kanyargó szakaszát, szinte biztos, hogy meglátta azt a piros készüléket, amelyet Pilisszentlászló határában tettek ki az erdő szélére. A telefon gombnyomásra mond verset a használójának, a művekhez a hazai művészvilág tagjai adták a hangjukat. A közművelés eme ötletes darabját a pilisszentlászlói Ambrus Ildikónak és Katona Ádámnak köszönhetjük, akik

az általuk indított Hív az erdő projekt keretei között hasznavehetetlen tárgyaknak adnak új jelentést és funkciót.

Érdekesség, hogy – szintén az Országos Kéktúra egy szakaszának a közelében – Remeteszőlősön is van egy nem mindennapi telefonfülke, amelyben Örkény István egyperceseit hallgathatják meg az arra járók.

4. Birodalmi lépegető Vas megyében

Van Vas megyében, a Dozmati-kirándulóerdőben, a falu felett egy érdekes formájú kilátó, ahonnan meglepően szép kilátás nyílik a környékre. A jelentős részben európai uniós forrásból megvalósult projekt eredménye egy szokványosnak korántsem nevezhető, gyakorlatilag teljes egészében fából készült alkotás lett, amelyhez még utat is építettek. Ha felmegyünk a 308 méteres tengerszint feletti magasságban álló kilátó teraszára, 11 méterrel máris közelebb leszünk az éghez. Tiszta időben a Kőszegi-hegység és az Arany-patak-völgy szinte minden rezdülése kivehető innen, és természetesen Ausztriába is át lehet kukkantani. Akkor is megéri felsurranni a fantáziamegmozgató formákkal (egy birodalmi lépegetőn kívül akár egy elnagyolt Brachiosaurus is lehet) megáldott, egyébként Krisztina-kilátó nevű létesítményhez, ha piknikezni, netán csak úgy lazulni szeretnénk – van itt tisztás, asztal és pad is. Sőt, még kirándulhatunk is egy jót, hiszen a kilátóhoz tartozó Életfa-parkerdő a Dozmati-kirándulóerdő és a Szombathelyi-parkerdő között teremt összeköttetést.

5. Mecseki óriások

Egy kincskereső játék részeként három óriási, fából készült szobor került a Keleti-Mecsekbe. „A játék főszereplője a Mecsek három óriása, akik már rég elhagyták eredeti lakhelyüket, és most ismeretlen helyen tanyáznak, valahol a Mecsek keleti fertályán vagy kicsivel odébb, a Hegyhát szelíd lankáin” – olvasható a Mecseki Óriás Kaland weboldalán, és innen már sejthető, hogy

egy tökéletes gyerekbarát programmal van dolgunk.

Aki nem a játékot űzi, az mindebből három gigantikus méretű szobrot fog észrevenni: a 3-4 méter magas, akácfából készített Vasgyúrót Mecseknádasdon találjuk, Kőmorzsolóval Püspökszentlászló és Hosszúhetény között, egy békés erdőszélen futhatunk össze, míg Fanyűvőt Bikalon pillanthatjuk meg. További információ a játékról itt érhető el.

A cikk folytatását itt találjátok.

A cikk a Turista Magazin 2021. december - 2022. januári számában jelent meg.

Cikkajánló