Látványos meteorhullás várható a napokban

Az égi jelenség ma éjszaka, május 4-éről 5-ére virradóan lesz a legintenzívebb, óránként akár 50 hullócsillagot is láthatunk, ha az időjárás is engedi.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
www.space.com
2022. május 4.

Az égi jelenség ma éjszaka, május 4-éről 5-ére virradóan lesz a legintenzívebb, óránként akár 50 hullócsillagot is láthatunk, ha az időjárás is engedi.

Ezen a héten tetőzik az Eta Aquarid meteorraj, amelynek hírneve a laikusok körében messze elmarad az augusztusi égboltot díszítő Perseida meteorrajétól, holott ez a tünemény is csodás látványt fest. Ez csillaghullás április végétől május közepéig tart, tetőzése a NASA Meteoroid Környezetvédelmi Hivatalának vezetője, Bill Cooke szerint május 5-én a kora hajnali órákban várható. A meteorraj közepes fényességű, de minél sötétebb égboltra tekintünk, annál többet fogunk látni belőle: tehát érdemes minél kevésbé fényszennyezett környezetből szemlélnünk az égboltot.

Az Éta Aquaridák nevüket a Vízöntő (Aquarius) csillagkép után kapták, mert látszólag innen érkeznek.

A látványos eseményt leginkább a déli féltekéről vagy az Egyenlítő közelében lehet majd a legjobban élvezni, de az ettől jóval északabbra lakók is részesülnek a pompás látványból, azaz mi magyarok is. Bár a Hold jelenleg a növekvő félhold fázisában van, körülbelül 15%-ban teli állapotban lesz, amikor az Eta Aquarida tetőzik. A megfigyelést mégsem ez a tényező, hanem az előrejelzések szerint a felhők fogják zavarni, ugyanakkor bizakodhatunk a tavaszi égbolt változékonyságában.

Ha a fellegek nem zavarnak be, akkor a hullócsillagok számunkra meglehetősen alacsonyan, a déli égbolt horizontján, Vízöntő csillagkép közelében bukkannak fel. Bár a csúcs csütörtök hajnalban lesz – akár óránként 50 hullócsillagot is láthatunk –, az Éta Aquaridák május végéig aktívak maradnak.

Cikkajánló