Lelőttek egy magyar jeladós kígyászölyvet

Tavaly kapott jeladót a kígyászölyvfióka, idén azonban már nem tér vissza Magyarországra, mert lelőtték Libanonban

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
MME
2022. május 24.

Tavaly kapott jeladót a kígyászölyvfióka, idén azonban már nem tér vissza Magyarországra, mert lelőtték Libanonban

2021-ben kapott GPS jeladót a Balaton-felvidéken a kígyászölyfióka, hogy a kutatók többet tudjanak meg a faj vonulásáról, területhasználatáról és a veszélyeztető tényezőkről. A fióka jelölését a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Kígyászölyv Munkacsoportja és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai végezték a GRASSLAND Life projekt keretében.

A jeladós kígyászölyv augusztusban sikeresen ki is repült a fészekből, szeptember 20-án kezdte meg őszi vonulását és október végén érte el a telelőhelyet Nigéria és Niger határán. Idén április 8-án indult vissza a mérsékelt égöv felé, de május 3-án a jeladó baljós adatokat küldött a libanoni Bejrút közeléből. A madarat a Libanoni Szövetség a Madarakért vezetője, Michel Sawan találta meg, de az állat már nem élt. A madarász látta, hogy a kígyászölyv magyarországi gyűrűt és jeladót viselt, ezért értesítette az MME munkatársait.

Azt is megerősítette, hogy a madarat sörétes fegyverrel lőtték le, és vonulása során valószínűleg már pár nappal korábban is meglőhették.

A kígyászölyv Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió forint. Hazánkban – elsősorban középhegységeinkben – rendszeresen fészkel, de csak kis számban, 24-51 pár összesen. Áprilistól októberig fordul elő nálunk, a telet a szavannákon tölti.

Ez az első bizonyított eset, hogy hazai kígyászölyv illegális lelövés áldozata lett. Nemrég egyébként egy szerb és egy lengyel gyűrűs madarat is lelőttek a térségben. A vonulás során az áramütés mellett az illegális kilövés az egyik legfőbb veszélyeztető tényező a faj számára.

Cikkajánló