Nem biztos, hogy valaha szabadon engedhetik a meglőtt parlagi sast

Novemberben találták a súlyosan sérült parlagi sast az osztrák Wallernben, a határ mellett. Már szakértői vélemény is alátámasztja, hogy bűncselekmény történt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
PannonEagle LIFE Facebook
2021. március 10.

Novemberben találták a súlyosan sérült parlagi sast az osztrák Wallernben, a határ mellett. Már szakértői vélemény is alátámasztja, hogy bűncselekmény történt.

Kritikus állapotban volt a sas, amit nem messze a Fertő tótól, Ausztriában találtak november 21-én. Kiderült, hogy a madár Rega névre hallgat, és fiókaként 11 évvel ezelőtt gyűrűzték a Birdlife Österreich szakemberei Alsó-Ausztriában, később évekig Burgerland északi részén költött sikeresen.

A sérült sast a Fertő-Fertőzugi Nemzeti Park (Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Park) munkatársai szállították a haringsee-i madárközpontba, ahol azonnal ellátták. Mint a PannonEagle LIFE a Facebook-oldalán írta, az elkészült röntgenfelvételen több sörétszem látszott, a madár a bal szárnyán nyílt törést szenvedett. Akkor még kétséges volt, hogy felépül-e valaha.

December 14-én már arról adtak hírt, hogy a parlagi sas gyógyulófélben van. Jól reagált a kezelésekre, de azt még nem tudták megállapítani, képes lesz-e majd olyan jól repülni, hogy szabadon lehessen engedni. Sajnos ez a mai napig kétséges.

Március 8-ai posztjában a nemzetipark-igazgatóság beszámolt róla, hogy az illegális lelövés bűncselekményét szakértői véleménnyel is sikerült igazolni. A madár testében húsz sörétszemet találtak. Nagyjából negyven méterről adhatták le a lövést. A bűncselekményt természetesen már novemberben jelentették a hatóságoknak, de az elkövetőt még nem találták meg. A madár továbbra is a mentőállomáson lábadozik.

Cikkajánló