Lépj a betyárok nyomába!

A hatalmas bakonyi erdők mélyén, négyszáz méter magasban fekvő faluban látnivalók tucatjai sorakoznak egymás közvetlen közelében.

Szerző:
Gyurina Zsolt
Dabis Balázs Silvius
bakonybel.hu
Fotó:
Gulyás Attila
2013. augusztus 15.

A hatalmas bakonyi erdők mélyén, négyszáz méter magasban fekvő faluban látnivalók tucatjai sorakoznak egymás közvetlen közelében.

A hűvös, hegyi levegő gyógyhatása régóta ismert. A nyári melegben sokan a vízpartok felé veszik az irányt, mi most mégis egy csodálatos természeti és kulturális, valamint történelmi értékekben bővelkedő igazi hegyi településre csábítunk Titeket, ahol számtalan látnivaló és garantált a tökéletes kikapcsolódás a Bakony rengetegében.

 

Szent Mauríciusz Monostor

1018-ban maga Szent István alapította a bakonybéli monostort, amely fontos közigazgatási központtá vált. Könyvtára már a XIII. században komoly hírnévre tett szert. A monostor első tragédiája 1287-ben következett be, a templommal együtt leégett.

A török kor megpróbáltatásai sem kímélték a templomot. A szerzetesek a XVIII. század elején újra káponát emeltek itt. A Bakonybéli Szent Mauríciusz Monostort 1998-ban alapították, hogy megőrizhesse és továbbadhassa a csaknem 1000 éves bencés hagyományokat az utókornak.

 

Megközelítés
Eljutás  az utolsó busz mindkét irányban, Pápán és Zircen keresztül keresztül is 18:05-kor indul; nem csak a menetidő, de a dimbes-dombos bakonyi táj kedvéért is érdemes Zirc felé menni

 Pannon csillagda

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 2007-ben kezdte el csillagászati koncepciójának kidolgozását és megvalósítását. A Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetben mért rendkívül kedvező fényszennyezettség-eredmények alapozták meg a Nemzetközi Csillagoségbolt-park kialakításának jövőképét, valamint a komplex csillagászati élménycentrum megvalósításának gondolatát.
 

A Pannon Csillagda 800 m2 látogató központjának főbb elemei: csillagászati távcsőpark, digitális planetárium, valamint csillagászati és űrkutatás történeti kiállítások. A Közép-Európában is egyedülálló komplexum az Új Széchenyi terv keretében, Európai Uniós támogatással valósult meg és folyamatosan várják a csillagos égbolt csodái iránt érdeklődőket.

 

Szentkút

 

A falu déli határában található az a hely, ahol a hagyomány szerint Szent Gellért remete éveit töltötte 1023-ban. Természetesen legenda is fűződik a szent bakonybélben töltött napjaihoz. Egy szarvasborjút és egy farkast gyógyított meg Gellért, akik kunyhója mellett maradtak és békében éltek tovább a remetével. A szent emlékét Bakonybél lakói tisztelettel őrzik, és remetelakjának helyét, a Borostyán-kutat zarándokhelyként látogatják, amely egy különleges hangulatú oázis az erdős hegyoldal és mezők találkozásánál.
 

A Bencés monostor nem csak történelem: a blogjukon és a közösségi oldalukon is friss híreket találni.
 

Betyárok nyomában

 

Történetek, legendák sora szól a híres bakonyi betyárokról, Sobri Jóskáról, Milfajt Ferkóról, Savanyó Jóskáról és Oroszlán Paliról, akik gyakran kerestek menedéket a Bakony sűrű rengetegében. Erdő mélyi zsiványbarlangjaikban rejtőzködtek, forralták félelmetes terveiket és osztozkodtak a rabolt zsákmányon.

 

Kedvelt búvóhelyük volt az Odvaskői-barlang, mivel közel volt hozzá a Gerencepusztai csárda, amit gyakran látogattak. A barlang feletti szikla pedig remek megfigyelőhelyként szolgált, hiszen pompás rálátás nyílt innen a környező vidékre.

 

Falubeliek elbeszélései is őrzik a bakonyi betyárok emlékét, akik gyakran jártak a Gát-hegy alatti szénégető kunyhókhoz is, hogy ennivalót hozassanak maguknak az ottaniakkal.

Cikkajánló