Lesd meg hazánk egyik legszebb nyolclábúját – Videó

A Gönyűi-homokvidékről készülő természetfilm egy újabb érdekes részletébe nézhetünk bele, amelynek főszereplője a bikapók. Neve alapján sok mindenre gondolhatnák, de egy szép, színes jószágra biztosan nem.

Szerző:
Turista Magazin
2021. január 6.

A Gönyűi-homokvidékről készülő természetfilm egy újabb érdekes részletébe nézhetünk bele, amelynek főszereplője a bikapók. Neve alapján sok mindenre gondolhatnák, de egy szép, színes jószágra biztosan nem.

A különleges homokvidékről szóló természetfilm legújabb „ízelítője” a rejtett életmódú, ritkán látható bikapókot mutatja meg:

A skarlát bikapók a jelenleg ismert három hazai bikapók közül a legelterjedtebb védett faj. Kisalföldi jelenlétéről csak a 2010 után indult intenzív kutatások során szereztek tudomást a szakemberek.

Elnevezésük onnan ered, hogy a hím veszélyhelyzetben előtestét leszegi, mint a bika, utótestét pedig felemelve tartja.

Rejtett életmódú, tárnázó faj, amelynek csak a hímjei láthatók egy viszonylag rövid időszakban. Szeptember elejétől október első harmadáig figyelhetők meg a kóborló hímek. Elsősorban a jó állapotú nyílt homokpusztai gyepekben van jelen. A nőstény jóval nagyobb (testhossza meghaladhatja a 15 mm-t) a hímnél, és a színük is merőben más. Míg a nőstény selymesen fekete, addig a hím utóteste vörös, amelyet négy fekete pont díszít. Lábain vörös, illetve fehér gyűrűk futnak. Hazánkban védett faj, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

A Győrtől keletre fekvő Gönyűi-homokvidék kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, a kiterjedése 2881,29 hektár. Ennek 280 hektárján folyik most többek között a GRASSLAND-HU LIFE inregrált projekt, ennek a keretén belül pedig egy film is készül, amelynek operatőre Karácsony Sándor. A természetfilmből rövidebb részeket mi is közöltünk már az oldalon, itt nézheted meg őket.

A homokvidék egyik érdekessége, hogy a katonai használatnak köszönhetően maradhatott fenn. Maga a projekt 2026 végéig tart, és más részei is vannak, többek között alapállapot-felmérés, egy tanösvény kialakítása, valamint konkrét természetvédelmi akciók.

Forrás: Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló