Levideózták a Záhonynál bóklászó jávorszarvast

Az újabb videón az út mentén ballagott békésen az állat Záhony és Zsurk között.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Robert Avacz Facebook
2023. október 16.

Az újabb videón az út mentén ballagott békésen az állat Záhony és Zsurk között.

Október elején ment nagyot a neten egy videó, amelyen az információk szerint egy jávorszarvas vándorol a Bodrogközben. Ahogy a Turista Magazin is írt róla, az akkori felvételt a szakemberek nem tekintették megbízható forrásnak, ezért semmi sem támasztotta alá, hogy az állat valóban Magyarországon kóborol. Ám a nemrég megjelent, október 11-ei felvételen már jól kivehető az út mellett sétálgató jávorszarvas. A videót Avacz Róbert készítette, és tette fel a Facebookra:

„A jávorbika egy darabig előttük maradt, majd egy napraforgó tarlóra váltott át, és lassan eltűnt. Vélhetően ugyanazt az egyedet sikerült levideózni, amit szeptember végén láttak a Bodrogközben. Mivel az ukrán határ a megfigyelés helyétől alig pár száz méterre helyezkedik el, és azon a szakaszon a Tisza az államhatár, a bika valószínűleg elhagyta Magyarország területét” – nyilatkozta az agrojager.hu-nak a felvételt készítő Avacz Róbert, aki betegszállítóként gyerekeket vitt éppen, amikor megpillantották az állatot Záhony és Zsurk között.

Megkeresésünkre a területileg illetékes Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Nyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység tájegységvezetője, Habarics Béla elmondta, hogy látták ők is a videót az interneten, de hivatalos információjuk az állat hollétéről nincs, illetve hozzájuk nem érkezett eddig bejelentés jávorszarvas-észlelésről.

Cikkajánló