Élőben nézheted a jávorszarvasok vándorlását

A svéd közszolgálati tévé, az SVT a weboldalán non-stop közvetíti az éves nagy jávorszarvas-vándorlást.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock
Forrás:
Wikipédia
svtplay.se
2021. május 11.

A svéd közszolgálati tévé, az SVT a weboldalán non-stop közvetíti az éves nagy jávorszarvas-vándorlást.

A jávorszarvasok több ezer éve ugyanazt az útvonalat követik, hogy eljussanak a gazdag, nyári legelőkre. Az idei vándorlás a napokban kezdődött, ennek örömére az SVT oldalán 29 kamera képét követhetjük nyomon három héten át. A felületet ide kattintva éred el.

Az érdekesebb eseményeket vissza is lehet nézni. Itt egészen közelről figyelhetjük meg a tovaballagó jávorszarvast, itt pedig egy tehén és a borja látható, de ha csak a tájat szeretnéd megcsodálni, arra is van lehetőséged, ide kattintva például a napkeltében lehet gyönyörködni. Aki szeretné, az állatok éjszakai viselkedését is tanulmányozhatja, többek között itt és itt.

A szakállas szarvas

Jávorszarvasok Skandináviában, Észak-Amerikában, Kanadában, Alaszkában és Észak-Ázsiában is élnek. Svédországban az európai jávorszarvas nevű alfajjal találkozhatunk. Ő a legnagyobb ma élő szarvasfaj: a nőstények testsúlya 200-490 kg között mozog, a hímeké 380-700 kg, testük hossza 240-310 cm. A legnagyobb példány, amit valaha kilőttek, 820 kilós volt, és 2,33 m volt a marmagassága. A hímet és a nőstényt az alapján lehet megkülönböztetni, hogy van-e agancsuk vagy sem: míg a nőstényeknek egyáltalán nincs, a bikák hatalmasat képeseik növeszteni.

A legnagyobb fesztávolságú agancs, amit valaha dokumentáltak, 2,1 méteres volt, és elérte a 36 kg-ot.

Az állat barnás-feketés-szürkés szőrzettel rendelkezik, a lába világosabb. Jellegzetessége (mérete mellett) a szakálla.

A rénszarvasokkal ellentétben a jávorszarvasok egyedül élnek, csak a tehén és a borja mozognak együtt egy ideig. A faj folyamatosan vándorol. Nyáron olyan helyeket keres, ahol friss lombokat és hajtásokat talál, de rügyeket is eszik, időnként pedig vízi növényeket. Rendkívül hosszú vándorutat képes bebarangolni, akár több száz kilométert is megtesz a következő, számára kellemesebb élőhely felé.

Cikkajánló