Lezárult a békamentés Sikondán

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve 2003 óta végzi a békamentést Sikondán.

Szerző:
DDNPI
Fotó:
Ezra Wolfe
Jacob Enos
2014. április 7.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve 2003 óta végzi a békamentést Sikondán.

A mentés ott szükséges, ahol a békák vonulási útvonalát forgalmas közlekedési út keresztezi. A szárazföldi békák élete csak a peterakás idején van vízhez kötve, ezen az időszakon kívül többnyire erdőben élnek. Kora tavasszal a napsugarak első melengető hatására a telelőhelyükről tömegesen megindulnak e kétéltűek a vizek felé. Ilyenkor a nőstény béka van különösen nagy veszélynek kitéve, "aki" fajtól függően 800-12000 petét cipel magával, így mozgása különösen nehézkes. Ezt még nehezíti, hogy a hímek gyakran már vonulás közben ráakaszkodnak a petehordozókra.
A békák útra jutását egy háló elhelyezésével akadályoztuk meg, amely Sikonda esetében 800 méter hosszan volt kifeszítve március folyamán, az út mentén.

 


 

Barna varangy

 

A 2014-es évben 2091 békát mentettek meg a nemzeti park igazgatóság munkatársai, civilek és önkéntesek aktív közreműködésével. A fajok között a barna varangy aránya volt a legnagyobb 2070 egyeddel, továbbá 20 erdei békát és 2 zöld varangyot regisztáltak a mentés során. Az alábbi honlapon sok hasznos információ olvasható a békamentéssel kapcsolatos tudnivalókról: http://sbeka.mlap.hu, illetve www.ddnp.hu.
 

Cikkajánló