Libavigadalom és rejtélyes kaptárkőtúra - Hétvégi programajánló

Lélektöltögetős buli Tónival, a látássérült túrázóval, aki végiggyalogolta az Országos Kéktúra útvonalát, Márton-napi borok kortyolgatása a skanzenben, földtani kalandozás a Természettudományi Múzeumban. Ezek várnak rád a hétvégén, de a bakancsodat is nyugodtan befűzheted: a Mész-hegy-Nyerges-tető Természetvédelmi Terület kaptárköveinél és a Zab-széken vezetett túrán vehetsz részt, a tatai angolparkban pedig egy séta keretében adhatod át magad a 18. század hangulatának.

Szerző:
Lénárt Léni
2015. november 5.

Lélektöltögetős buli Tónival, a látássérült túrázóval, aki végiggyalogolta az Országos Kéktúra útvonalát, Márton-napi borok kortyolgatása a skanzenben, földtani kalandozás a Természettudományi Múzeumban. Ezek várnak rád a hétvégén, de a bakancsodat is nyugodtan befűzheted: a Mész-hegy-Nyerges-tető Természetvédelmi Terület kaptárköveinél és a Zab-széken vezetett túrán vehetsz részt, a tatai angolparkban pedig egy séta keretében adhatod át magad a 18. század hangulatának.

1. Téged is vár a „Tóni a Kéken”-záróbuli a hegyen

Ha te is nyomon követted Tóni útját az Országos Kéktúrán, vagy kísérted őt, ne hagyd ki az esemény záróbuliját november 7-én, szombaton, a Hangár Bistróban. A gyülekező a Fenyőgyöngye vendéglő előtt lesz (Bp., Szépvölgyi út 155.), ahonnan Tónival együtt túrázhatsz fel a Hármashatár-hegyre. Amennyiben később szeretnél csatlakozni a csapathoz, azt is megteheted. Az eseményre ne felejts el regisztrálni!

 

Tóni útjának nyitóeseménye júliusban (fotó: Kimmel Péter)


Mikor?
2015. november 07.
Hol?
Hármashatár-hegy, Hangár Bistro
Bővebb infó és regisztráció itt és itt 


2. Márton-napi libasokadalom a skanzenben

November 11-e Szent Márton napja: annak idején ez a dátum jelentette a paraszti év végét, ilyenkor fejezték be a gazdasági munkákat, ezen a napon kóstolták meg az újbort, és vágták le a tömött libákat.

 

Fotó: Szennai Szabadtéri Néprajzi Múzeum
 

Nem is választhatnál jobb helyszínt mindennek megünneplésére, mint a szennai skanzent, ahol szombaton minden a gágogó szárnyas körül forog majd: kortyolgathatsz újbort, válogathatsz a helyi termelők portékái közül, az ínyenceket Márton-napi finomságok várják. A kicsiket bábszínház és koncert szórakoztatja majd a Csökölyi portán, a bütyköldében pedig mindenki elkészítheti Márton-napi lámpását, játék libáját vagy lúdlábnyomdáját.
Mikor?
2015. november 07-08. 09.00  - 18.00
Hol?
Szennai Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Bővebb infó: skanzen.hu


3. Bakancsos kiruccanás a kaptárkövekhez

Aki szombaton inkább egy vagány és izgalmas túrára szavazna a festővászonra illő őszi erdőben, annak ott a helye a kaptárköveket felfedező túrán a Mész-hegy-Nyerges-tető Természetvédelmi Területen. A furcsa földtani képződmények keletkezését és rendeltetését a mai napig rejtély övezi.

 

Fotó: Pelsőcy Csaba

 

A fülkés sziklákról - amelyek épp egy éve kaptak országos védettséget természeti emlékként - Baráz Csaba, a kaptárkövek kutatója fog mesélni egy terepi előadás keretében az érdeklődőknek. Útvonal: Eger-Nyerges-tető-Mész-hegy Természetvédelmi Terület-Eger. A táv 12 km, a szintemelkedés 200 méter.
Mikor?
2015. november 07. 09.00 - 13.00 óra
Hol?
Eger, Tinódi Sebestyén tér (Dobó utca és a Kossuth utca kereszteződése)
Bővebb infó: bnpi.hu


4. Földtani kalandozás a múzeumban

Amennyiben eszed ágában sincs ezen a hétvégén túrázni, és helyette szívesen bóklásznál egy múzeumban, azzal megfejelve, hogy földtudományi ismeretekkel bővítheted a tudásodat, akkor irány a Magyar Természettudományi Múzeum, ahol egy kétnapos rendezvényen bemutatkoznak a hazai geoparkok és a földtudományi kutatással foglalkozó intézmények.

 

Fotó: Magyar Természettudományi Múzeum 
 

Megismerkedhetsz a Föld ásványkincseivel, a klímaváltozás nyomaival a kőzetekben, a Földet vizsgáló geofizikusok különleges eszközeivel, a vizek gyógyító erejével, a hazai dinoszauruszkutatás eredményeivel, mikroszkóp segítségével pedig feltárul az ősmaradványok különleges világa.
Mikor?
2015. november 07-08. 10.00 - 18.00
Hol?
Magyar Természettudományi Múzeum
Bővebb infó: nhmus.hu 

5. Főúri barangolás Tatán
Ha hegyre kaptatós szuszogás helyett inkább egy kellemes sétára vágysz az őszi napfényben, akkor nem is választhatnál jobb helyet erre, mint Tata méltán közkedvelt angolparkját, amelyet Tata óvárosi oldalán, a Cseke-tó természetes környezetében, az itt feltörő karsztforrások vizét használva alakíttatott ki Esterházy Ferenc 1783-ban.

 

Fotó: Gulyás Attila

 

Az andalgáshoz romantikus környezet dukál: van itt pálmaház, török mecset, kerti lak, de a műromokról se feledkezzünk meg. A kirándulás gyerekeknek 6 éves kortól ajánlott.
Mikor?
2015. november 07. 10.00-13.00
Hol?
Tata, az angolpark bejárata (találkozás: Hattyúliget u. vége, Barta cukrászda)
Bővebb infó: dunaipoly.hu (http://www.dunaipoly.hu/hu/esemenyek/item?id=468)


6. Libales a Zab-széken

Libákat nézegetni nagy tömegben a szikes tavak mellett felejthetetlen élmény, annál is inkább, mert szerencsés esetben ezen a hétvégén a ritka vörösnyakú ludat is meglesheted.

 

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 

 

A páratlan élmény keretében a darvak mélabús krúgatását is meghallgathatod, ha hétvégén Fülöpszállás felé veszed az irányt. A túra hossza kb. 5 km, időjárástól függően a vízálló bakancsodat vagy gumicsizmádat ne hagyd otthon!

Mikor?
2015. november 07.
Hol?
Találkozó: 9.30-kor a Kígyósi csárdánál (Fülöpszállás határában, az 52-es út 42. kilométerénél)
Bővebb infó:
knp.nemzetipark.gov.hu

Kapcsolódó cikkek:
Még több hír a kaptárkövekről
Még több hír hazai skanzenekről

 

 

Cikkajánló