Lipthay Béla-emléknapot rendeztek Szécsényben

Három évtizedig élt itt a természettudós, tiszteletére a Múzeumbarátok Köre és a kastélymúzeum szervezte az emléknapot.

Szerző:
forrás: MTI.hu
Fotó:
Thaler
shutterstock.com
2014. június 13.

Három évtizedig élt itt a természettudós, tiszteletére a Múzeumbarátok Köre és a kastélymúzeum szervezte az emléknapot.

A rendezvényen előadást tartottak a természettudós unokái, Lipthay Antal és Lipthay Endre, a szakma részéről pedig Patay Pál régész, aki Lipthay Béla kollégája volt a balassagyarmati Palóc Múzeumban, a tudós munkásságával régóta foglalkozó Bozsik András egyetemi docens, Hír János, a Pásztói Múzeum igazgatója, a Lipthay-gyűjtemények egyik gondozója és a Szécsény helytörténetével is foglalkozó Galcsik Zsolt levéltáros.

 

Lipthay Béla munkássága felöleli az ősbotanika, lepidopterológia és növényvédelmi állattan szakterületeit. A balassagyarmati múzeum munkatársaként részt vett az Ipoly melletti őslénytani kutatásokban, rovar- és lepkegyűjteményt gondozott, kiállításokat szervezett és tárlatvezetéseket tartott.

 


Élete során egy 60 ezer darabos lepkegyűjteményt állított össze, amelyet a Természettudományi Múzeum Állattárában helyeztek el.


Őslénytani kutatásai során a szakma olyan jeles tagjaival állt kapcsolatban, mint Andreánszky Gábor akadémikus és Tasnádi Kubacska András, a Természettudományi Múzeum igazgatója. Az ipolytarnóci Botos-árokból 295 ősnövényi lenyomatot, a nógrádszakáli Páris-völgyből 757 lenyomatot gyűjtött össze. Az összegyűjtött anyagból a kutatók később új fajokat is leírtak, melyek közül egyet Lipthay Béláról neveztek el: Lonicera lipthayana.


Báró Lipthay Béla és felesége a helyi lakosok rokonszenvét is kivívta Szécsényben, mivel a II. világháború alatt, a front átvonulásakor több száz embert fogadtak be kastélyukba.


A tudós 1892-ben született Lovrinban és Szécsényben halt meg 1974-ben.

 

 

 


Gusztiné Toronyi Judit felidézte: 1994-ben, halála 20. évfordulóján emlékülést rendeztek a múzeumban a tudományos szakma magyar és külföldi képviselőinek részvételével, az önkormányzat pedig emléktáblát állított hajdani lakhelyén, a kastélyban "a város önzetlen patrónusa" tiszteletére. Szécsény mezőgazdasági szakiskolája is Lipthay Béla nevét viseli.

Cikkajánló