Február másodikán van a vizes élőhelyek világnapja

Nézegessetek szép képeket hazánk vizes élőhelyeiről, mi ezzel a galériánkkal szeretnénk felhívni a figyelmet ezeknek a területeknek a fontosságára és védelmére.

Szerző:
Turista Magazin
2024. február 2.

Nézegessetek szép képeket hazánk vizes élőhelyeiről, mi ezzel a galériánkkal szeretnénk felhívni a figyelmet ezeknek a területeknek a fontosságára és védelmére.

A 20. század közepétől a vizes élőhelyek rohamosan elkezdtek fogyatkozni az emberi tevékenységek miatt, az addig sértetlen vizes területek pedig komolyan sérültek. Ezt észlelve egy olyan nemzetközi összefogás jött létre, amelynek eredménye a Ramsari egyezmény, amelyet ezen a napon írtak alá 1971-ben, majd 1975 végén lépett érvénybe.

A Ramsari egyezmény célja a vizes élőhelyek megőrzésének elősegítése, és az ehhez szükséges jogi, intézményi keretek megalapozása.

Eredetileg a rohamosan csökkenő vízimadár állományoknak kívántak a csatlakozó országok védelmet biztosítani, de a tapasztalatok azonban hamar rávilágítottak arra a tényre, hogy önmagában az élőhelyek védelme nem elegendő, magát az ökológiai rendszert kell megőrizni, amely képes az ott előforduló fajok eltartására.

A Nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékében ma már 2439 vizes élőhely szerepel. Hazánk 1979-ben csatlakozott az egyezményhez, és azóta 29 magyarországi terület került a jegyzékbe, amely összesen ezer hektárnyi vizes élőhelyet jelent. A hazai Ramsari területek a Kárpát-medence szinte valamennyi jellemző vizes élőhelytípusát magukba foglalják: tavakat, mocsarakat, szikes tavakat, lápokat, holtágakat, folyószakaszokat, nedves réteket, valamint ember alkotta halastavakat, víztárolókat.

Az alábbi galériában olyan képeket szedtünk össze nektek, amelyek valamelyik hazai Ramsari területen készültek. Ebből is láthatjátok, milyen sokszínűek ezek az élőhelyek, a galéria a képre kattintva nyílik.

Cikkajánló