Madarászat a Dráva Kapu Bemutatóközpontban

A bemutatóközpont környezete kiváló lehetőséget nyújt egy sokrétű madarász program lebonyolítására.

Szerző:
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele
Fotó:
Edd Deane
dawarwick
Curt Milton
2013. november 3.

A bemutatóközpont környezete kiváló lehetőséget nyújt egy sokrétű madarász program lebonyolítására.

A Drávaszentesen található Dráva Kapu Bemutatóközpont a Dráva menti védett területek természeti és kultúrtörténeti értékeivel ismerteti meg a látogatókat. 


A hajnali és az esti órákban ajánlják a madárlest, amelyre az Üde rétek tanösvény madármegfigyelő tornya nyújt lehetőséget. A nemzeti park munkatársai által helyreállított vizes élőhely megfigyelő tornyából bepillantást nyerhettek a madarak életébe. A programhoz távcsövet is biztosítanak.

A természetvédelmi őr által vezetett Madárgyűrűzési bemutatón egy előre kifeszített madárfogó hálóba repülnek be a madarak, amelyet a résztvevők közreműködésével a reggeli időszakban, óránként ellenőriznek. A hálóba repült madarakat begyűjtik, majd egyedi jelölőgyűrűvel való ellátásuk közben a vezető bemutatja a fajokat, melyeket testközelből is megcsodálhattok.

 



A filmvetítéssel egybekötött előadást önálló programként vagy a madárgyűrűzési bemutatóhoz kapcsolódóan, a hálóellenőrzések közti időben a madárgyűrűzés 100 éve Magyarországon című film vetítését ajánlják, amit gyakorlati madárvédelemről szóló előadás és tollfelismerés követ. Az előadás során a Dráva mellett élő fokozottan védett fajokról (például a rétisasról és a fekete gólyáról) tudhattok meg érdekességeket.

 



A lessátras madármegfigyelést a vizes élőhelyek madárvilága iránt intenzíven érdeklődő, kitartó vendégeinknek ajánljuk. Mobil lessátrainból a rejtett életmódú madarak közelebbi megfigyelését is biztosítani tudjuk.

 

A központ a téli időszakban is nyitva tart, de már csak előzetes bejelentkezés alapján fogadnak csoportokat. 

Cikkajánló