Magyar fotós lett a világ legjobb makrofotósa

Jól kezdődik az év Daróczi Csabának, aki megnyerte a világ legjobb közelfotósainak versenyét, és több kategória első helyezését is bezsebelte. Rajta kívül még több magyar fotós képeit díjazták, mutatjuk a pályázat legjobb képeit.

Szerző:
Turista Magazin
2024. január 10.

Jól kezdődik az év Daróczi Csabának, aki megnyerte a világ legjobb közelfotósainak versenyét, és több kategória első helyezését is bezsebelte. Rajta kívül még több magyar fotós képeit díjazták, mutatjuk a pályázat legjobb képeit.

Ötödik alkalommal rendezték meg a Close-up Photographer of the Year (CUPOTY) pályázatot, amelyre olyan természetfotókat várnak, amelyek a körülöttünk lévő világ részleteit egészen közelről mutatják be. Azt gondolhatnánk, hogy ebbe csak az olyan képek férnek bele, amelyek az egészen apró, sokszor szabad szemmel alig látható dolgokat, lényeket ábrázolják, de a makro- és mikrofotók mellett versenybe szállhatnak olyan képek is, amelyek akár egy alapobjektívvel készültek.

Egy a lényeg, hogy kerüljünk olyan közel a témához, amennyire csak lehet, hogy ezzel egy olyan világot tárjon fel a kép a szemlélőben, amit egyébként sosem láthatna.

Legyen ez egy teljesen új perspektíva, egy szokatlan részlet vagy pillanat, a cél, hogy a látvány a nézőt is beszippantsa, időzzön el a fotón vagy a szépsége, vagy a kíváncsiság miatt, hogy mi lehet rajta.

A CUPOTY tizenegy kategóriájába ezúttal közel 12000 fotó érkezett 67 országból, ezek közül hármat magyar fotós nyert meg. Egészen pontosan Daróczi Csaba hozta el mindhármat, és végül a kategóriagyőztesekből kiválasztott abszolút győztes kép is az övé lett. Az erdő madara című fotója az Állatok kategóriában lett első helyezett, a zsűri ezt a képet emelte ki a pályázat legjobbjaként.

Ezzel Csaba lett az első magyar fotós, aki ezt a pályázatot megnyerte, korábban neki is „csak” egy második helyezése volt a CUPOTY-n. Az elmúlt évben sok hónapot töltött ezzel a projektjével, amelyben az erdő állatait igyekezett egy egészen érdekes perspektívából megörökíteni. Egy odvas fatörzsben helyezett el egy akciókamerát, így fotózta az arra járó vagy épp repülő állatokat. A sorozatban láthatunk többek közt cinegét, mókust, egeret, fakopáncsot vagy nyusztot is, a most győztes képen pedig egy csuszka repül át a kamera felett. Csaba egy videón mutatja be, hogyan készültek ezek a képek, amit a magyar Az Év Természetfotósa pályázaton győztes fotója kapcsán készített. A videót ide kattintva nézhetitek meg.

Daróczi Csaba másik kategóriagyőztes fotója ez az érdekes lepkés kép, amit egy lagzin készített. Rendszeresen fényképez ugyanis esküvőket, de ezeken az eseményeken sem hagyja otthon természetfotós énjét, már egy szép csokor kép gyűlt össze az „Állati esküvő” sorozatába is. Ezekből láthattok jó párat Csaba fotós közösségi oldalán, ahol munkásságát is követni tudjátok.

Következő alkotása a tájkép jellegű fotók kategóriájában lett első helyezett, amely egy érdekes kompozíció víz alatt kifejlődött mocsári békaliliomokról.

Csabának még két fotója került be a finalista képek közé, amelyeket a cikk végi galériánkban nézhettek meg. A pályázatnak van egy negyedik magyar vonatkozású kategóriagyőztese is, a Gerinctelenek portréja elnevezésű kategória első helyezettje ugyanis egy Tibor Molnar nevű amerikai munkája, akinek nagy valószínűséggel vannak magyar gyökerei. Mókás fotóján egy érdekes szöcskeféleség néz velünk farkasszemet.

Biztosan magyar induló volt Vida István Tamás, akinek zöld varangyokról készült izgalmas fotója került be a legjobbak közé az Állatok kategóriában.

Máté Bencét bizonyára senkinek sem kell bemutatni, ő is több képpel indult a 2023-as makrofotós pályázaton, végül a Rovarok kategóriában került be egy fotója a finalisták közé, amelyen egy hangya cipel egy szép virágot a fészek felé, miközben egy társa árgus szemekkel figyeli és védi őt és a zsákmányt is.

Ugyanebben kategóriában került be a legjobb képek közé Kis Szilveszter gyönyörű fotója, amelyen egy zöldfátyolka kecses röptét örökítette meg.

A felnőttek között még Litauszki Tibor fotója került be a legjobbnak tartott képek közé. Fotója a Gombák kategóriában remekelt, igaz, a szarvasagancsgombák közé ő egy rovart is rácsempészett a képre, ezzel téve még izgalmasabbá a látványt.

Ahogy más pályázatokon lenni szokott, itt is volt ifjúsági kategória, amelynek győztese ezúttal a spanyol Carlos Pérez Naval lett, aki egy fali gekkó egy részét komponálta csak rá fotójára.

Az izgalmas kompozíció egy ház faláról készült, amelyen egy piroluzit nevű ásvány alkotott növényi részekre hasonlító formákat. Ezeket a mintákat és a gekkót sejtető részletet összerakva egy harmonikus látványt alkotott.

Magyar finalistája is lett az ifjúsági kategóriának, mégpedig Kártyás Gergőnek sikerült bejutnia a legjobbak közé kérészes fotójával.

Mi most főként a magyar sikerekre koncentráltunk, de érdemes megnézni a pályázat többi díjazott fotóját is, mert elképesztően érdekes képeket láthatunk. Mi ki is választottunk a mezőnyből jó néhány kedvencet, amiket egy galériába gyűjtve az alábbi képre kattintva meg is nézegethettek, de ha az összes győztes és finalista képre kíváncsiak vagytok, akkor látogassatok el a pályázat oldalára ide kattintva.

Cikkajánló