Magyarokat is díjaztak a nagy múltú nemzetközi természetfotós pályázaton

A spanyol szervezésű természetfotós pályázaton idén is remekeltek a magyar fotósok, és a korábbi évekhez hasonlóan kategóriagyőzelemnek is örülhetünk. Mutatjuk a pályázat legjobb képeit és a magyar fotósok szuper fotóit.

Szerző:
Turista Magazin
2024. március 6.

A spanyol szervezésű természetfotós pályázaton idén is remekeltek a magyar fotósok, és a korábbi évekhez hasonlóan kategóriagyőzelemnek is örülhetünk. Mutatjuk a pályázat legjobb képeit és a magyar fotósok szuper fotóit.

Idén már 34. alkalommal hirdettek győzteseket a spanyol szervezésű Memorial María Luisa nemzetközi hegyi és természetfotós pályázaton. A fotós megmérettetést egy hegymászónő, María Luisa Alvarez Alvarez emlékére alapították, aki 1990 novemberében vesztette életét egy hegymászó balesetben. A pályázaton kezdetben főként hegymászó témájú kategóriák voltak, és csak később kerültek be további, természettel kapcsolatos témák, így ma már 15 kategóriába nevezhetnek képeikkel a fotósok a világ minden tájáról.

Ezúttal közel 20 000 kép érkezett be 78 ország 1595 fotósától, és ezek közül választották ki a 15 kategória győztesét, kategóriánként pedig még 9 képet díjaztak kitüntető elismeréssel.

A fődíjas fotót a kategóriagyőztes képek közül választja ki a pályázat zsűrije, amely idén a francia JB Liautard absztrakt hatású képe lett. Az izgalmas ritmikájú fotón, amely a Kaland és extrém sportok kategóriában lett első helyezett, egy kerékpárost láthatunk kígyóként lesiklani a végtelen sivatag egyik dűnéjéről.

De nézzük, kik voltak azok a magyar fotósok, akiknek alkotásaik bekerültek a legjobbak mezőnyébe, Kezdjük Daróczi Csabával, akinek idén is sikerült egy kategóriagyőzelmet elhoznia, igaz, tavaly kettőt is bezsebelhetett. Ezúttal a Madarak kategóriában hozta el ismét az első helyet, ezzel a sejtelmes fotójával.

Ez a kép Csaba utóbbi egy-két évének fő projektjéből született, amelyben egy érdekes perspektívából fotózta az erdő állatait. A projektből született képek közül már többet is díjaztak rangos pályázatokon, és íme, itt egy újabb. Ez a kép egyébként amolyan mellékterméke ennek a fotózásnak, ugyanis Csaba eredetileg ekkor ragadozómadarakat szeretett volna fotózni, ezért hússal etetett be a helyszínen, azonban helyettük cinegék érkeztek, amelyek jót lakmároztak a szalonnás részekből. Végül Csaba úgy döntött, hogy ha már ott vannak, akkor róluk is készít fotókat. Később persze az egerészölyvek is odaszoktak, de úgy ítélte, hogy a cinkés fotók sokkal jobb lett, mint az eltervezett.

Ha kíváncsi vagy, hogyan készült ez a kép, és Daróczi Csaba többi fotója ebből a projektből, azt ebben a cikkünkben megtudhatod.

És ha már erdei állatok, akkor mutatunk egy eszméletlenül cuki képet Potyó Imrétől, aki az Állatok világa kategóriában kapott érte kitüntető elismerést.

A képen nagypele-tesók hancúroznak a Börzsöny lombos fái közt. Imi már két nyár több éjszakáját töltötte ezeknek a nagyon cuki védett kisemlősök megfigyelésével és fotózásával, nekünk pedig ez az egyik kedvenc fotónk erről a pályázatról.

Érdekesség, hogy az Állatok világa kategóriában egyébként csupa emlőst ábrázoló kép került be a díjazottak közé, mint például ez a nagyon bensőséges pillanatot ábrázoló -fotó egy mosómedvemamáról. A német Jan Piecha is megérdemelten kapott érte kitüntető elismerést.

A következő magyar díjazott képet Litauszki Tibor készítette. A légiesen könnyed fotót nem is volt olyan könnyű elkészíteni, hiszen szinte vak sötétben kellett Tibornak elcsípnie a rajzó hangyalesőket, amelyek nagyon gyorsan, szinte kiszámíthatatlanul repülnek.

A manuális fókusszal, vakuval és némi LED világítással készült kép ritka és szerencsés eredménynek számít, hiszen a több ezer elkattintott fotó közül alig pár sikerül élesen, az pedig még nagyobb bravúr, hogy itt pont szemből látható a rovar. Tibornak ez az egyik kedvenc fotója, de hogy miért, arról így írt nekünk:

„Júliusban, amikor a rajzás volt, tíz estét töltöttem a hangyalesőkkel. Ahogy beesteledett már kint voltam a Csonka-torony környéki pusztákon, olykor a döbrögeci pusztákon is. De előfordult, hogy pár óra alvás után hajnalban is kimentem a napkelte fényeire. Ez idő alatt kb. 15000 kép született, és persze nagy volt a szelektálás, mert a java életlen lett, vagy csak szimplán üres volt a kép. Az egész sorozatból, úgy érzem, hogy tíz darab jó fotó, ha született, és ebből a tízből nekem ez tetszik a legjobban. Szinte vágatlan, az élesség is rendben van, és a hangyaleső szép ívben, kecsesen repül rajta. Ezen az estén ráadásul társaságom is volt anyukám személyében.”

Maradunk a levegőben, de jóval magasabbra repülünk, mégpedig Tóth László játékos fotójának segítségével, amely a Kaland és extrém sportok kategóriában kapott kitüntető elismerést.

A fotó Ausztriában készült egy hőlégballon-fesztiválon, számunkra pedig azért is kedves ez a kép, mert a Turista Magazin Hónap Fotója pályázatán már mi is felfigyeltünk rá korábban, a 2019. februári Téli tájkép témánkon ugyanis ez a remek kompozíciójú kép lett a győztes fotó.

A pályázat legjobb képei között egyébként rengeteg elképesztően szép hegyekkel kapcsolatos kép van, köztük az egyik kedvencük ez a mesés fotó a amerikai Peter Coskuntól. A Hegyi tájkép kategóriában díjazott kép az Arizona államban található Superstition hegységről készült, az előteret pedig érdekes formájú és színű kaktuszok teszik izgalmassá.

Nézzünk most le a víz alá, hiszen a pályázatnak van ilyen kategóriája is. Nagy örömünkre a legjobb képek között ebben is találunk magyar fotóstól alkotást, mégpedig Lőrincz Ferenctől, A remek kompozíciójú dinamikus fotón lazacféléket láthatunk viaskodni.

A Víz alatti világ kategóriában egyébként elképesztően szép és ötletes képek kerültek a legjobbak közé. Az amerikai Susan Meldonian képe talán az egyik legizgalmasabb, amelyen egy csodaszép virágnak tűnő medúza látható, de mutatunk még több képet is ebből a kategóriából a cikk végi galériában.

A következő kép egy rejtvény is egyben: hány hóleopárd van a képen? Elsőre lehet, hogy egyet sem látsz, annyira zseniálisan beleolvadnak a környezetükbe. Az ötletes képet a kínai Jinfang Hao készítette, és a Biodiverzitás kategóriában emelték ki a legjobbak közé.

De lássuk, van-e még magyar fotós a mezőnyben? Van bizony, mégpedig Máté Bence, akit biztosan nem kell bemutatnunk senkinek, hiszen a hazai természetfotózás egyik nagyágyúja. A pályázat meghirdetett egy fő témát is az idei évadra, ez pedig az Éjszakai fotózás volt, és ebben a kategóriában lett díjazott Bence hangulatos medvés képe.

De az ifjúsági kategóriába is belekerült egy magyar fotó, mégpedig Kártyás Gergő berki szellőrózsáról készült gyönyörű képe.

A 19 év alattiak számára indított kategória képei közül megakadt a szemünk egy német srác fotóján is. Luca Lorenz ötletes képét mindenképp szerettük volna nektek megmutatni, a fotón a a telihold előtt egy gém látható.

És végül egy varázslatos és egyben szomorú kép a Jeges-tengeren található Spitzbergákról, egészen pontosan a Astfonna nevű jégsapkát láthatjuk. Ez Európa harmadik legnagyobb gleccsere, amely az utóbbi időben rohamosan el kezdett olvadni, a többi gleccserhez és jéghegyhez hasonlóan. Az olvadás mesebeli vízeséseket produkál a jégtömeg szélén, de egyben az elmúlásra is utal, hiszen nagyon valószínű, hogy a globális felmelegedés miatt, ez a jégsapka is el fog tűnni előbb vagy utóbb. A kanadai Thomas Vijayan drónnal készült fotója megérdemelten nyerte meg a Természeti tájak kategóriáját.

A 34. Memorial María Luisa pályázat 15 kategóriájának legjobbjai között még rengeteg szuper fotót találhatunk, az alábbi képre kattintva ezekből gyűjtöttünk össze nektek még jó párat, köztük Daróczi Csaba még egy képét, amely a Kreatív fotó kategóriában kapott kitüntető elismerést. Ha pedig az összes díjazott képre kíváncsiak vagytok, akkor a pályázat oldalán itt megnézhetitek.

Cikkajánló