Már a Gyilkos-tó fölött is via ferratázhatsz

Vasalt utat építettek ki a Kis-Cohárd sziklafalán mintegy kétszáz méter hosszan. Felérve a két sziklacsúcs között kifeszített kötélhídon lehet áthaladni.

Szerző:
szekelyhon.ro/sokszinuvidek.24.hu
Fotó:
szekelyhon.ro
Dancurás Hegyimentő Szolgálat
2016. október 19.

Vasalt utat építettek ki a Kis-Cohárd sziklafalán mintegy kétszáz méter hosszan. Felérve a két sziklacsúcs között kifeszített kötélhídon lehet áthaladni.

A székelyföldi Gyilkos-tótól húsz-harminc perces kapaszkodással lehet eljutni a vasalt út aljáig, a mászás pedig jó időben mintegy ötven percig tart. A sziklához rögzített acélsodrony mentén kétszáz métert lehet mászni 173 méter szintkülönbséget leküzdve az 1344 méter magas Kis-Cohárd csúcsáig. A tetőn a 160 méter a mély szakadék fölött egy kötélhíd vezet át.

 


A Gyilkos-tó fölötti via ferratát a gyergyószentmiklósi Dancurás hegyimentőcsapat építette a Hargita megyei önkormányzat támogatásával, és az idén elhunyt Wild Ferenc hegyimentőről, szakíróról nevezték el. A hegymászó utat vasárnaptól vehették birtokba a turisták.

 


A pályát C/B nehézségi fokúra minősítették a legkönnyebb A-tól a legnehezebb F-ig terjedő skálán. „Aki belevágna ebbe a kalandba, annak elsősorban azt ajánljuk, nézzen szét a világhálón, készüljön fel, mi is vár rá. Nem feltétlenül profi hegymászók használják a máshol igen népszerű via ferrátákat, hanem hétköznapi turisták is. Leírások, kisfilmek vannak, hogy miként is kell használni egy ilyen utat. Semmiképpen sem felelőtlenül. Csakis az előírásokat betartva, és megfelelő felszereléssel vágjon neki bárki is” - mondta Tatár Attila, a gyergyószentmiklósi turisztikai iroda vezetője. Jelenleg saját felszereléssel lehet mászni, de a jövőben bérlésre is szeretnének lehetőséget teremteni.

 


A mászóútnál nincs állandó felügyelet, ahogy nincs a hegyi bicikliutakon, sziklákon, vagy éppen a nehezebb sípályákon sem. Saját felelősségre száraz és szélcsendes időben használható a via ferrata, amely nedves sziklák esetén is teljesíthető, csak jóval veszélyesebb - írja a szekelyhon.ro.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Több évtized után megnyitották a Kysel-szurdokot

Sobri Jóska szikláinak meghódítása

Vasalt utakon a magasban

 

 

Cikkajánló