Már a Mátrában is felbukkantak a kaktuszok

A Kiskunságban már régóta problémát okozó, invazívan terjedő kaktuszok már a Mátrában is megjelentek emberi hanyagság miatt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
BNPI
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2023. május 2.

A Kiskunságban már régóta problémát okozó, invazívan terjedő kaktuszok már a Mátrában is megjelentek emberi hanyagság miatt.

Még január végén jelent meg egy bejegyzés a Kaktuszok a természetben nevű facebook-os csoportban, hogy Gyöngyöspata külterületén, a szőlők mellett is megjelentek a kaktuszok – írják a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság oldalán.

A nemzeti park őrszolgálatának tagjai ellenőrizték a helyszínt, és sajnos valóban találtak kivadult kaktuszokat, egészen pontosan medvetalp kaktuszokat (Opuntia sp.), amelyek nagy valószínűséggel zöld hulladékkal kerülhettek ki a természetbe, ugyanis egyéb elszáradt növényi hulladékokat is találtak a kaktusztelepek közelében.

Jelenleg Magyarországon már több, mint hatvan helyen bukkantak fel a kaktuszok, az előfordulások mintegy fele a Duna-Tisza közén található.

A kaktuszok a természetbe sokszor szándékos kiültetés során kerülnek ki, valahol pedig kertekből, tanyákról terjednek el az ellenőrzött területen kívülre. De az emberi hanyagság is szerepet játszik, ugyanis sokszor az illegálisan lerakott zöldhulladékkal jutnak ki és szaporodnak el a természetes élőhelyeken.

Mivel a leginkább érintett területek a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területén találhatóak, így az itt dolgozóknak vannak a legnagyobb tapasztalatai a kaktuszinváziók megelőzésében és az ellenük való védekezésben, ezért a Bükki Nemzeti Park tőlük kért segítséget a Gyöngyöspata mellett talált állomány felszámolásában.

Az irtás első felére 2023. március 13-án került sor, majd öt nappal később újra átnézték a terepet és a még megmaradt telepeket is eltávolították, amelynek módjairól a Bükki Nemzeti Park is részletesen ír oldalán.

Ha a kaktuszok kikerültek a természetbe, azt onnan nagyon nehéz kiirtani, ugyanis egy-egy ott maradt kis darabról is képesek újra kihajtani.

Bár hazánkban a kaktuszok még nem jelentenek akkorra fenyegetést, de a mediterrán országokban már komoly problémát okoznak. Ott az őshonos sziklagyepeket úgy elborították a kaktuszok, hogy nem csak őshonos állat- és növényfajok, de már a legelő birkanyájak, sőt, még a kirándulók is kiszorultak róluk. Ezért is lenne fontos jobban odafigyelni arra, hogy ne kerülhessenek ki a kaktuszok a természetes élőhelyekre, se tudatosan, se hanyagságból, mert most még elejét vehetjük ennek a problémának.

Cikkajánló