Már Budapest belvárosában is kirándulhatsz Mimóval és Csipekkel

Merre vezetnek Ficak nyomai az Almássy téren? Vajon körbe érnek? Milyen meglepetéssel készült Mityó macska a találkozóra, és mi köze az Almássy tér fáinak és a trolinak a klímatudatossághoz?

Szerző:
Szigeti Ferenc Albert
Fotó:
Bartha Zsuzsa (Kiemelt kép)
2021. december 8.

Merre vezetnek Ficak nyomai az Almássy téren? Vajon körbe érnek? Milyen meglepetéssel készült Mityó macska a találkozóra, és mi köze az Almássy tér fáinak és a trolinak a klímatudatossághoz?

Forró nyári nap volt. Mimó és Csipek izgatottan készülődött. Mityó macska levelében, amiben uzsonnára hívta barátait, csupán annyit árult el, hogy olyan meglepetéssel készül, aminek mindannyian, sőt még a bolygó is örülni fog. A két jó barát, és kutyusuk, Ficak trolival utazott, míg elérték a Wesselényi utcát, majd az Almássy teret” – így kezdődik a Turista Magazin által is már bemutatott két bumfordi mesehős belvárosi kalandja, amelyet a Bábozd Zöldre Egyesület honlapján is el lehet olvasni. A mese persze simán végigjárható egy ködös őszi, hideg téli, vagy éppen egy madárcsicsergős tavaszi napon is.

Mimó és Csipek kalandjait már nyomon követtük a Ferenc-hegyen, a Kis-Sváb-hegyen és a Kiscelli parkerdőben. A gyerekek számára kedves, mindig sokat kérdező és mindig kíváncsi kanárisárga és padlizsánlila figurák most barátaikkal azért indulnak el, hogy megtudják, mit tehetnek ők maguk Földünk egészségéért. A városi fák és az élővilág védelme, tisztelete, a környezettudatos életmód segít az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban és a károk enyhítésében. Az Almássy téri meseösvény játékos formában, érdekes feladványokkal, lesatírozható rajzokkal mutatja be a klímavédelem alapjait, és köti le a kisgyerekek figyelmét.

Miután elolvastuk a tanösvény keretét jelentő mesét, és áttanulmányoztuk a szintén online is elérhető térképet, nincs más hátra, mint hogy felfedezzük az egyes állomásokat (1. környezetbarát közlekedés; 2. zöld sziget – a városi zöldinfrastruktúra szerepe; 3. körkörös tudatosság). Valamint, hogy megfejtsük a játékos feladványokat, satírozzunk (vigyünk zsírkrétát, vagy ceruzát!), és főleg beszélgessünk sokat, illetve tegyünk még többet gyerekünkkel közösen a környezet védelméért.

Bővebb információ: ITT.

Cikkajánló