Már egykilósak a kis rétisasok

A Duna-Dráva Nemzeti Park területén az idei év első madárfiókái már elérték az egy kilogrammot. Még ötször-hétszer ekkorára fognak nőni.

Szerző:
ddnp.hu
Fotó:
DDNPI
2019. április 15.

A Duna-Dráva Nemzeti Park területén az idei év első madárfiókái már elérték az egy kilogrammot. Még ötször-hétszer ekkorára fognak nőni.

Somogy megyében 70-80 pár rétisas él. Enyhe teleken gyakran már január végén, február elején megkezdik a fészkelést, és negyven napi kotlás után, márciusban kelnek ki a fiókák, rendszerint egy vagy kettő. A fészekalj rendkívül sérülékeny: ha a tojó hosszabb időre elhagyja a fészket emberi zavarás miatt, ami lehet például agancsgyűjtés, fakitermelés vagy vadászat, a tojások, fiókák megfázhatnak, esetleg a hollók elrabolhatják őket.

 

Illusztráció - részlet egy régi DDNPI által üzemeltetett webkamera felvételéből


Az erdő- és vadgazdálkodókkal történő egyeztetésekkel az emberi zavarás minimalizálható, de az illegális agancsgyűjtés korlátozása szinte lehetetlen - számol be róla a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán. Ilyenkor még a természetvédelmi őrök is csak távcsövekkel figyelik a fészket, hogy megállapíthassák, elkezdődött-e már a költés.


A fiókáknak három hónapra van szükségük, amíg teljesen kifejlődnek, ugyanis 5-7 kilogrammosra kell megnőniük. Júniusban kirepülnek, de utána még hetekig, hónapokig együtt marad a család. Ezután a fiatalok kóborolni kezdenek, hogy felnőtté válásukkor, 5-6 év múlva fészkelőhelyre találjanak.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kikelt mindkét fióka a bekamerázott rétisasfészekben
Élő adás a madárfészekből

Áramütés érhette a rétisast, megmentették

Szabadon engedték az áramütött rétisast

Cikkajánló